четвер, 25 березня 2010 21:27

"Дали вказівку не страхувати людей біля річок"

Жителі Західної України, які постраждали під час липневої повені позаторік, почали  частіше звертатися до страхових компаній. Хочуть обрати повний пакет страхування, в якому передбачено відшкодування від стихійних лих. У гірських районах Львівщини повені бувають чи не щороку. Страховики відмовляють людям.

— Ну, ви ж самі розумієте, кому хочеться працювати у збиток, — каже страховий агент Андрій Кузьо, 28 років. Просить не вказувати, у якій компанії працює. — Керівництво дало нам вказівку не страхувати людей із Турківського, Стрийського, інших районів, які живуть біля річок. У нас один чоловік за пару місяців до тої повені 2008-го застрахувався на 30 тисяч гривень. Страховий поліс йому обійшовся у 300 гривень на рік. Тільки у квітні гроші заплатив, як у липні його залило. Компанія мусила йому платити. У того чоловіка, правда, збитків було десь на всі 50 тисяч. Але добре, що й так перестрахувався.

На Івано-Франківщині страхує компанія "Оранта".

У 59-річного Миколи Лешкани із села Прутівка Снятинського району на Івано-Франківщині через липневу повінь згнила у хаті підлога, здулися меблі. Худоба, свиня, кури, качки загинули. Він щороку укладає договір із цією компанією.

Тепер частіше страхуються від землетрусу на 10–20 тисяч гривень

— У нас у селі багато людей вдаються до такого. Тому що біда вже раз навчила. Тоді ми втратили багато, а відшкодування не було ніякого, не страхувалися. Моя дружина застрахувала будинок на 10 тисяч гривень. Заплатили "Оранті" 50 гривень — то на цілий рік. У квітні будемо поновлювати договір. Майно в хаті не страхуємо, бо поки нема що. Нових меблів ще не обжили. Худоби не маємо, — розказує Микола Лешкан.

— У нас стихійні явища входять в один пакет, називається "Маєток маємо — дбаємо". Сюди відносимо і блискавки, і землетруси, і повені, — каже заступник директора Івано-франківської обласної дирекції "Оранти" 50-річний Віктор Луканюк. — Серед постійних клієнтів є і ті, що постраждали від повені. Щоправда, тепер люди частіше страхуються від землетрусу. Переважно на 10–20 тисяч гривень.

Поліс майнового страхування коштує в середньому 0,5% суми, на яку людина страхує будинок, господарські будівлі, меблі. Ця сума не має бути більшою за ринкову вартість майна. Щоб застрахувати худобу — від хвороб і нещасних випадків — треба заплатити 3,5–5% її вартості.

Зараз ви читаєте новину «"Дали вказівку не страхувати людей біля річок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі