пʼятниця, 30 липня 2010 02:34

"Дали судді п"ять тисяч доларів, але опоненти знайшли 10"

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Донеччанин Віталій Омельченко працював міліціонером, сидів у в’язниці. Зараз закінчив Національний університет внутрішніх справ і працює юристом
Донеччанин Віталій Омельченко працював міліціонером, сидів у в’язниці. Зараз закінчив Національний університет внутрішніх справ і працює юристом

42-річний Віталій Омельченко з Донецька працює юристом. Раніше був міліціонером. Відсидів у в"язниці. Запевняє, що знає, як уникнути покарання, однак не жалкує, що так не вчинив.

До 2001-го Омельченко працював оперуповноваженим карного розшуку Петрівського райвідділу міліції Донецька.

— 21 січня отримав інформацію, що на залізничну станцію Рутченково їде наркокур"єр, — згадує Віталій. — Поїхав перевірити. Зустрів колег із лінійного відділу, привітався. Думав, у них операція, а виявилося, що в них зустріч із кур"єром. Узяли мене із ним. Його висадили, а мене відвезли у відділок. Катували, запитували, хто їх здав. Перебили два ребра, пошкодили слинову залозу і ліве око.

Наступного дня проти Віталія Омельченка порушили кримінальну справу.

— Прийшов слідчий із транспортної прокуратури. Сказав, що я живим не вийду, повинен узяти на себе 14 кілограмів макової соломки. Або, каже, давай 10 тисяч баксів і йдеш на підписку. Я не дав, то вони торгувались із моїми батьками. Суддя райсуду неофіційно зізнався батькові, що звинувачення брєдові, але виправдати мене зможе тільки посмертно. Батько захворів на рак, хотів мене бачити. Дав судді п"ять тисяч доларів. Той амністував мене, але мої опоненти з лінійного відділу занесли до Апеляцiйного суду 10 тисяч. Розуміли, що виправдання мені — їм в"язниця.

Апеляційний суд виніс вирок — вісім років ув"язнення.

— Почалося хто кого, — каже Омельченко. — У Верховний суд мені треба було віддати 20 тисяч, але опоненти знайшли 40.

Дай хоч 500 баксів

Омельченко відсидів шість років. Вийшов раніше, бо помилував президент. Заочно закінчив Національний університет внутрішніх справ і став юристом.

— Знаю, скільки коштує "зам"яти" справу на кожному етапі, — розповідає. — Якщо взяли з наркотиками, то треба віддати оперу від 500 доларів до трьох тисяч. Щоб слідчий перекваліфікував статтю на легшу — дві–три тисячі доларів. Чим далі від події злочину домовлятиметесь, тим дорожче. За зміну запобіжного заходу суддя бере вiд трьох тисяч доларів. Зменшення терміну таке: 1 рік — до 1,5 тисячі доларів. Якщо загрожує вісім років — даєте 12 тисяч і отримуєте умовно.

Хабарі міліції залежать від рівня підрозділу.

— Найдорожчі — обласне і міське управління по боротьбі з наркотиками, — каже Омельченко. — Щоб хлопці відпустили наркомана, можуть узяти і п"ять тисяч доларів. Щоб відпустили розповсюджувача — від 10 тисяч доларів і до половини вартості товару. У райвідділах простіше, можна ціну збити. Буває, кажуть: "Ну дай хоч 500 баксів".

Віталій Омельченко добивається реабілітації. Вимагає від прокуратури нового розслідування та порушення кримінальної справи проти судді.

Зараз ви читаєте новину «"Дали судді п"ять тисяч доларів, але опоненти знайшли 10"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі