пʼятниця, 19 серпня 2016 07:55

Чотири найгучніші міжнародні скандали

1. Справа Лазаренка

У лютому 1999 року екс-прем'єр Павло Лазаренко втік з України до США після того, як Верховна Рада ухвалила рішення про позбавлення його недоторканності й арешт. Та Сполучені Штати також звинуватили українського чиновника у здирництві, відмиванні грошей і шахрайстві.

Лазаренко вивів в офшори щонайменше $200 млн, за даними ООН. Всесвітній банк назвав екс-прем'єра серед десяти найкорумпованіших чиновників світу.

Більш як вісім років Павло Лазаренко відсидів у в'язницях штату Каліфорнія. Вийшов на волю 2012-го. Україна не добилася ні його екстрадиції, ні повернення вкрадених ним бюджетних коштів.

2. Катастрофа літака Ту-154 над Чорним морем

4 жовтня 2001 року літак ­Ту-154, що летів із Тель-Авіва до Новосибірська, зник із радарів над Чорним морем. Тодішній президент Леонід Кучма визнав — борт ненавмисно збили українською зенітно-ракетною системою під час російсько-українських навчань у Керчі. 78 осіб загинули, з них 51 — громадяни Ізраїлю.

Під час розслідування Кучма заявив, що з інциденту "не варто робити трагедію" і що бувають "катастрофи й більшого масштабу". Ці слова шокували міжнародну спільноту.

Провину України не довели юридично. Однак Київ виплатив грошові компенсації сім'ям загиблих.

3. Скандал навколо систем "Кольчуга"

Восени 2002 року колишній працівник служби охорони президента Леоніда Кучми Микола Мельниченко оприлюднив ­аудіозаписи розмови глави держави з керівником Укрспецекспорту Валерієм Малєвим. Той нібито переконував президента продати режиму Саддама Хусейна в Іраку радарні комплекси "Кольчуга".

Держдепартамент США звинуватив Україну в нелегальному експорті оборонного озброєння в Ірак та призупинив виділення фінансової допомоги Києву. Що Україна хотіла продати "Кольчуги" Багдаду — так і не довели.

4. Розкрадання "кіотських грошей"

2004 року Україна приєдналася до Кіотського протоколу, міжнародної угоди щодо зниження парникових викидів в атмосферу. В 2009–2010 роках український бюджет отримав понад 470 млн євро від японського й іспанського урядів на утеплення будівель державних установ.

Утім Токіо й Мадрид так і не дочекалися звітів України про успішне використання грошей на екологічні проекти.

Слідство триває.

Зараз ви читаєте новину «Чотири найгучніші міжнародні скандали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі