четвер, 21 жовтня 2010 03:34

"Чого вам треба від мене? Я ж така сама людина, як і ви"

Автор: фото: Андрій Матвіїв
  Пікетувальники з Комітету національного порятунку перед приїздом президента штовхаються з прихильниками Партії регіонів
Пікетувальники з Комітету національного порятунку перед приїздом президента штовхаються з прихильниками Партії регіонів

У вівторок у Рівному готуються до приїзду президента Віктора Януковича. Опівдні на майдані Просвіти навпроти облдержадміністрації стоять 300 пікетувальників з Комітету національного порятунку. Тримають у руках транспаранти: "Янукович руйнує країну", "Зниження ціни на газ дозволить не піднімати ціни для народу?", "Продав Крим. Що далі?".

За кілька метрів — прихильники Партії регіонів. За 20 хв. до приїзду кортежу між групами починається штовханина.

— У мене вже ноги болять, — говорить сусідці жінка біля прапора об'єднання "Свобода". — Ми ж і в неділю тут стояли, але Януковича не було. От сьогодні точно дочекаюся, не дарма ж стільки мєнтів нагнали.

— Щось політики зачастили. Помітно, що вибори скоро. В четвер Юля приїжджала у Покровський собор. Кажуть, що на днях Ющенка бачили — пив каву в "Кав'ярні на Петлюри", — шепочуться люди.

Віктора Януковича у Рівне запросили головувати на засіданні Регіонального комітету економічних реформ. За кілька днів до його візиту перед ОДА поклали нову плитку та поставили ліхтарі.

Об 11.50 під'їжджає кортеж. Люди кричать: "Ганьба!", "Рівне проти Януковича!" Міліціонери ледве їх стримують.

Президент наказує зупинити машину і йде до тих, що кричить найголосніше.

— Чого вам треба від мене? — запитує Віктор Янукович. — Я ж така сама людина, як і ви.

Люди замовкають. Потім хтось вигукує: "Не так сильно дружіть із Росією!" Старий чоловік у шкірянці просить не робити країну двомовною.

— Я обіцяю, що ми поговоримо про це пізніше, — Янукович усміхається і прямує до зали засідань ОДА.

Засідання триває півтори години. Підприємці незадоволені мораторієм на розробку родовищ на землях лісового фонду. Василь Берташ, губернатор Рівненщини, каже, що через це область не доотримала 400 млн євро інвестицій.

— Більшість розвіданих родовищ, в тому числі і стратегічна сировина — бурштин, знаходяться саме на землях лісового фонду. Це відлякує від нас інвесторів. Виходить, що людина має ліцензію на видобуток, а далі не може нічого зробити, — розводить руками 49-річний Василь Михайлович.

Підприємці просять побороти бюрократію. Віктор Янукович бере слово, щохвилини лупить по столу кулаком.

— Як я колись був керівником підприємства, ми виживали всупереч діям влади, — президент звертається до присутніх. — Тепер я — ваш союзник. Ви роками ходили на уклін до чиновників, але більше не будете. Я боротимуся з корупцією.

Після від'їзду кортежу мітингувальники на вулиці довго не розходяться.

— Через плечі охорони говорити — це одне, а в очі народу глянуть? — кажуть про те, що їх не підпустили ближче.

Зараз ви читаєте новину «"Чого вам треба від мене? Я ж така сама людина, як і ви"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі