вівторок, 21 грудня 2010 02:45

Цитрусові продають із подвійною накруткою

У грудні дорожчають екзотичні фрукти. Приміром, у столичних супермаркетах 1 кг бананів за місяць подорожчав на 4 грн, до 16 грн/кг. Цитрусові дорожчають ще швидше. Їх закуповують по 0,5 євро/кг. Уроздріб в Україні продають учетверо дорожче.

— Заробити на Новий рік — святе діло для торгівлі, — коментує менеджер Асоціації імпортерів фруктів Олег Александров, 28 років. — Оптові постачальники розраховують ціну, виходячи з витрат на розмитнення, зберігання та перевезення. Митниця добре бере, причому щоразу по-різному.

Імпортні фрукти в українських супермаркетах на 30–70% дорожчі, ніж у Європі.

— Теперішнє зростання цін продиктоване жадністю торговців, не більше, — підтверджує керівник Українського банківського порталу, доктор економічних наук 31-річний Олексій Лупоносов. — У мене є знайома. Вона тривалий час займалася бананами та цитрусовими. У роздрібній ціні фрукта на полиці супермаркету чи на базарі витрати на закупівлю за кордоном, доставку в наш порт кораблем складають 30 відсотків. Решта 70 — це мита і торговельні націнки. До нас фрукти привозять недозрілими. У порту в контейнери додають спеціальний газ, який прискорює процес дозрівання на кілька днів. Потім фрукти йдуть по лавках.

Зараз ви читаєте новину «Цитрусові продають із подвійною накруткою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі