вівторок, 15 травня 2018 00:55

Чиновники додумали 700 тисяч переселенців

— У нас побудована недолуга система обліку переселенців. Людей рахують за кількістю довідок про статус внутрішньопереміщеної особи, — говорить заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньопереміщених осіб України 54-річний Георгій Тука. — Загальна кількість зареєстрованих переселенців в Україні становить 1,5 мільйона осіб, за даними Міністерства соціальної політики. Насправді, їх — від 800 тисяч до мільйона, за дослідженнями міжнародних організацій. Чиновники додумали 700 тисяч переселенців.

Дані спотворюються через корупцію, коли довідки про статус переселенця купують заради соціальної допомоги. У Макіївці, Горлівці, Ясинуватій, Донецьку й Луганську все обклеєно оголошеннями: "Допоможемо отримати довідку ВПО без виїзду в Україну". Також маємо недосконалу процедуру верифікації. Працівники соціальних служб ходять по домівках і перевіряють, чи живе переселенець за місцем реєстрації. По-перше, вони фізично не в змозі перевірити всіх цих людей. По-друге, це ще одне середовище для хабарів. Наприклад, у Станиці Луганській зареєстровані 14 тисяч переселенців, а реально живуть — 1350 осіб, за даними керівника Луганської військово-цивільної адміністрації.

Найбільше переселенців є на Донеччині — 720 тисяч, за офіційними даними. Це населення Кривого Рогу, але ж там не з'явилося ще одне місто.

Щоб порахувати переселенців, треба обмежити кількість днів, за якими людина може перебувати на окупованій території. Поєднати електронну систему верифікації Міністерства соціальної політики із системою прикордонної служби. Адже переселенці, які мігрують туди-сюди, обов'язково проходять контроль у прикордонників.

Також пропонуємо, аби облік переселенців за місцем реєстрації проводили безпосередньо самі громади.

Зараз ви читаєте новину «Чиновники додумали 700 тисяч переселенців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі