вівторок, 24 травня 2016 06:40

Цінну деревину вивозять до Румунії як дрова

П'ять діб у місті ­Ходорів Жидачівського ­району на Львівщині активісти блокують товарний поїзд із лісом. 53 вагони з деревиною везли на продаж у Румунію. У документах товар значився як дрова. Насправді то були сосна й бук. Вантаж пройшов митне оформлення.

— Із друзями дізналися, що через Ходорів щодня проходять по п'ять-сім ешелонів із деревиною. Помітили один. Потяг стояв на станції, наступного дня мав відправлятися за кордон, — розповідає активіст 27-річний Тарас Матвіїв. — Просили начальника станції показати документи. Той відмовився. ­Спочатку жартував. Потім викликав охоронців. Вони погрожували, що матимемо проблеми зі здоров'ям. Але ми встановили нічне чергування.

Активісти викликали поліцію, зверталися до СБУ.

— Перевозили більш як 1250 кубів майже на 3 мільйони гривень, — продовжує Матвіїв. — Поліція взяла пояснення і поїхала. Не побачили нічого страшного, що документи на деревину приховують, а значна кількість кругляка без чипів (ними маркують дерева. — ГПУ). Після втручання СБУ начальник станції дозволив подивитися папери. 15–20 вагонів здалися сумнівними. В семи між дровами виявили бук. Хоча в документах про нього не йшлося. На вагонах вказано — товар ішов у Румунію. Деревину мали переробити на меблі.

Коли активісти перевіряли документи, через Ходорів проїхав ще один товарняк із лісом. Там виявили чотири вагони незадекларованого бука.

— Під ним СБУшники виявили ще й дуб, — додає активіст 27-річний Олег Бончинський. — Поки що не знаємо, куди він рухався. Деревина належала Бережанському лісництву на Тернопільщині. До нас прийшли 20 здорованів — питали, чому їх ліс затримали.

— Міжнародні перевезення здійснюють за договорами. Ми не відповідаємо за їх товар. Вантаж везли у Румунію. Це збірний ешелон з України, зокрема й з окупованих територій, — кажуть у Львівській залізниці.

— У Румунії австрійці побудували деревопереробний завод, але румуни заборонили рубку. Тому ліс і їде від нас, — каже активістка Світлана Сторчева з Івано-Франківська. — Одна провідниця розповідала, що з Франківська в день комплектують 120 вагонів. Найбільше вирубують у Чернівецькій області.

Львівські депутати з ­січня 2017-го хочуть заборонити вирубку лісів на 25 років.

Зараз ви читаєте новину «Цінну деревину вивозять до Румунії як дрова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі