вівторок, 04 вересня 2012 06:00

Чи буде війна?

 

"Жереб кинуто", — мовив Юлій Цезар під час переправи зі своєю армією через річку Рубікон. Ця переправа була рівнозначною початку громадянської війни в Стародавньому Римі.

Українська влада руками Центрвиборчкому теж кинула жереб — не допустила до складу окружних виборчих комісій представників партій "Удар" та "Свобода", які мають шанс потрапити до парламенту. Натомість квоти в окружкомах отримали партії, що практично існують лише на папері — "Руський блок", "Русь єдина", Народно-трудовий союз, "Зелена планета", Союз анархістів, Ліберальна партія тощо. Крім "Єдиного центру", всі подання партій в ОВК готували юристи Партії регіонів та наближених до неї олігархів. Так партія влади отримає реальні можливості для фальсифікації виборів — понад дві третини членів окружкомів будуть контрольовані нею. У свою чергу, окружкоми сформують "такі як треба" дільничні комісії. Якщо десь будуть "не такі", то скасувати їхнє рішення або визнати результати виборів недійсними стане справою техніки. Ми бачили подібні маніпуляції на минулих місцевих виборах. Скажімо, фаворит влади Геннадій Кернес на піввідсотка обійшов "бютівця" Арсена Авакова на виборах мера в Харкові. Причому "переможні" 2 тис. голосів з'явилися у нього за одну ніч перерахунку. У той час, як екзит-пол компанії "ДжіЕфК" засвідчив перевагу Авакова на 4%. І це далеко не поодинокий випадок. Усі звернення до судів закінчилися нічим, адже судову систему влада взяла під контроль до того.

Отже, надії українців на чесні і прозорі вибори розвіюються з кожним етапом виборчої кампанії. Влада взяла курс на "коригування" результатів виборів. Залишається лише одна інтрига: чи доведе це до громадянської війни.

Зараз ви читаєте новину «Чи буде війна?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі