четвер, 01 квітня 2010 08:35

Церква просила перенести "Гуморину"

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Перенести святкування "Гуморини" на інший день вимагає в мера Одеси митрополит Української православної церкви Московського патріархату Агафангел. Свято традиційно проводять 1 квітня. Цього року вона припадає на пасхальний Чистий четвер.

Пояснюючи вимогу, Агафангел пише в листі до мера, що під час "Гуморини" Одеса "наповнюється самою розгнузданою і сповненою непотребств веселістю, масовими гуляннями, що супроводжуються галасливими концертами, рясним вживанням спиртного і безчинствами". Подібне свято перед Великоднем сприймається всіма православними одеситами "як публічна і цинічна образа їх релігійних відчуттів, прямий виклик святій православній вірі", вважає Агафангел.

Коментуючи звернення митрополита, мер Едуард Гурвіц заявив, що "Гуморина" — світське свято, яке не стосується церкви. Тому священики вивели днями паству на вулиці Одеси і провели там хресний хід. Віряни йшли з хрестами та іконами центральними вулицями міста. Молилися, аби свято гумору не відбулося.

Мерія Одеси прогнозує, що цьогоріч погуляти з"їдуться 100 тис. людей. Це на 20 тис. більше, ніж 2009-го. Гості — переважно жителі інших областей України.

— "Гуморині" вже 37 років, вона завжди проходила 1 квітня, до чого всі звикли. Обговорень у мерії з цього приводу не було. Ми глибоко шануємо чужі традиції і в жодному разі не будемо їх принижувати. У карикатурах та малюнках під час "Гуморини" не буде нічого образливого для православ"я, — каже "ГПУ" Роман Бродавко, начальник управління з питань культури та мистецтва Одеської міської ради.

Зараз ви читаєте новину «Церква просила перенести "Гуморину"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі