пʼятниця, 12 листопада 2010 03:54

Будівництво мосту може зруйнувати Михайлівський собор

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Михайлівський собор на території Видубицького монастиря
Михайлівський собор на території Видубицького монастиря

"Гуркотіти почало десь у серпні. Спочатку далеко, потім ближче. Будівельники забивають у землю палі. Від цього вона гудить під ногами. Може постраждати пам'ятка архітектури національного значення — Михайлівський собор", — каже в середу отець Михаїл, ієромонах Видубицького монастиря в Києві.

Михайлівському собору — 940 років. На його стінах збереглися стародавні фрески, намальовані в ХІ ст. Розташований на території монастиря на пагорбі. За 100 м від храму будують з'їзд із залізнично-автомобільного мосту через Дніпро на Набережне шосе. Залізобетонні опори під похилу естакаду забиває потужна техніка. Ченці бояться, що через вібрацію стрімкий схил може зсунутися. Підпірної стіни там немає.

Усередині собору нещодавно з'явилися тріщини в штукатурці. Крім того, обсипався карниз під головною банею. Ченці гадають, це через спорудження мосту.

— Небезпеки немає. Храму поки ніщо не загрожує. Фрески не падають, богослужіння не скасовували. Але вбивати палі за 100 метрів від нього — небезпечно. Краще будівельники використовували би сучасніші технології. Можна, наприклад, бурити землю і заливати туди бетон. Це, можливо, вимагає більше часу і грошей, але не ставить під загрозу національну пам'ятку, — додає отець Михаїл.

Тиждень тому ченці Видубицького монастиря ходили до керівництва мостобудівників. Пояснювали ситуацію. Попередили, що за руйнування храму передбачена кримінальна відповідальність. На кілька днів вбивати палі припинили. Потім поновили, але роблять це уночі.

Ченці телефонували міліціонерам. Ті приїхали, взяли заяву. Але роботи тривають. Скарги на діяльність будівельників отримали генпрокурор, перший заступник столичного голови та міністр культури України. Усе марно.

Підпірної стіни там немає

— Ми не проти мосту. Розуміємо, що він потрібен. Але храм стоїть на схилі, і в XVII столітті велика його частина разом із ним обрушилася. Ми не хочемо, щоб руйнувалося й те, що збереглося, — пояснює позицію монастиря його настоятель єпископ Єпіфаній.

Будівельники кажуть, що іншого виходу, крім забивати палі, не мають. Міст занесли до плану підготовки Києва до чемпіонату Євро-2012. Графік — жорсткий. Зірвати його не можна.

Зараз ви читаєте новину «Будівництво мосту може зруйнувати Михайлівський собор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі