середа, 01 грудня 2010 02:00

Буде сніг і мінус 19

Автор: фото: REUTERS/Nikola Solic
  Водій намагається поставити ланцюги на колеса автомобіля. Через заметіль у Хорватії він зупинився біля автозаправки за 80 кілометрів від столиці — Загреба
Водій намагається поставити ланцюги на колеса автомобіля. Через заметіль у Хорватії він зупинився біля автозаправки за 80 кілометрів від столиці — Загреба

Сьогодні, 1 грудня, почалася календарна зима. У понеділок майже по всій країні випав перший сніг. До кінця тижня синоптики прогнозують холодну погоду. Уночі подекуди до -19°С. Сніжитиме.

Сильних снігопадів та хуртовин чекають у Києві. Торік столиця потерпала від кучугур. Дороги й тротуари не розчищали, підземні переходи перетворилися на крижані гірки, транспорт годинами стояв у заторах. Цього року закупили 80 снігоприбиральних машин. Прибиратимуть вулиці майже 6 тис. людей.

Перший сніг у столиці випав у понеділок. Через плюсову температуру розтанув до вечора.

У вівторок, 30 листопада, на центральні вулиці Львова о 4.00 виїхали 27 піскорозкидачів. Посипали дороги. Стовпчик термометра уночі опустився до -9°С. Синоптики попереджали про сніг та ожеледицю, але опадів не було.

— Думав, після вчорашнього дощу машиною не виїжджатиму, бо буде не дорога, а ковзанка, — каже львів'янин 32-річний Олександр Волощук. — Але проїжджа частина і тротуари виявилися сухими. Тільки у ямах понамерзав лід.

У Луцьку сильні снігопади. Комунальники не встигають чистити дороги. Двірник 40-річний Василь Бійчук говорить, що із трьома напарниками четверту годину прибирає півкілометра вулиці перед будинком культури.

У Рівненській області у вівторок зранку без світла залишилися вісім сіл, переважно у Дубровицькому районі.

— На найближчі дні синоптики обіцяють легкий морозець та 15 сантиметрів снігу. Це вселяє надію, що скоро відкриємо сезон, — говорить 34-річний Володимир Юзюк, піар-менеджер туристичного комплексу "Буковель" на Івано-Франківщині.

Перший сніг тут випав на Покрову, 14 жовтня, і зразу розтанув. Потім сніжниця була в ніч на 29 жовтня. Засніжені траси випробовували інструктори. Але офіційно їх поки що не запустили.

У Польщі сильні снігопади пройшли по всій країні. У понеділок до пізнього вечора стояли в заторах і автівки, і громадський транспорт. За перший день тижня у Варшаві сталося понад сотню аварій.

— Я простояв у заторі 20 годин. Мав із собою бутерброди — всі з'їв. Хтось із водіїв пригостив мене теплим супом, — розповідає шофер вантажівки Павло Шкопек, що їхав з Любліна до столиці.

До Росії зима прийшла минулого четверга. У Москві температура впала до -14°С. У Новгородській області водії стояли у 100-кілометровому заторі.

Близько тисячі пастухів захопили снігопади у монгольських степах на автономній території Китаю. Там вони випасали табуни коней. Сніг ішов весь тиждень. Загинули 700 голів худоби. Зима почалася на 30 днів раніше, ніж зазвичай.

Уперше за останні 17 років рано настали холоди у Шотландії, на сході Англії та в Північній Ірландії. Температура впала до -10°С. Снігу нападало 35 см.

Через заметілі в німецькому Мюнхені скасували 60 авіарейсів та рух потягів місцевого сполучення.

Зараз ви читаєте новину «Буде сніг і мінус 19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі