четвер, 21 травня 2020 00:36

"Боялася їхати додому і хотіла продати квартиру"

— Температура піднялася і не падала. На четвертий день зник нюх і смак, — говорить 41-річна Юлія КИКОТЬ із Черкас. Одною із перших у місті перехворіла на коронавірус. Хворобу діагностували наприкінці березня. Підхопила від сусіда, який повернувся з Польщі.

— В інфекційну лікарню поїхала власним авто. Медики переконували, що вірусу не маю. Діагностували запалення легень і відправили в обласну пульмонологію. Правда, тест таки зробили. Позитивний результат отримала наступного дня. Злякалася за родину. Відвозила дітей до батьків-пенсіонерів, спілкувалася зі свекрухою. Бачилася із братом, донька якого лікується в Охматдиті. На щастя ніхто не захворів.

Мала тяжке запалення, але почувалася нормально, ліків вистачало. Процедури були безкоштовні, сім'я купляла лише вітаміни.

За 10 днів зробили повторний тест, він не виявив хвороби. Третій провели за чотири дні. Теж показав негативний результат.

— У місті тоді опублікували списки з адресами хворих на коронавірус. Люди запанікували. Переживала за реакцію сусідів. Боялася їхати додому і хотіла продати квартиру. Та після виписки і 14 днів ізоляції сусіди поставилися до мене із розумінням.

Юлія здала кров, яку використовують у розробці ліків від коронавірусу.

— Тиждень тому поїхав до кума чистити сад, а вернувся із хворобою. Наступного дня кинуло в жар, — розповідає 49-річний Олексій із райцентру Любар на Житомирщині. Хворіє на коронавірус. У перші дні мав тяжкі симптоми — ломота в тілі, сильний кашель, пекло у грудях.

— Жінка із донькою теж засоплили. Попросили у фельдшера тести. Розвела руками, що не має. Десь нашкребли їх, коли наробив ґвалту по лікарні. Підтвердили зараження у всіх, — говорить Олексій. — У доньки тільки нежить, то призначили судинозвужувальні краплі. Ми із жінкою попали добряче. Думав, усе нутро викашляю. Зараз легше. Але продовжу­ємо сидіти вдома. І знову нам кажуть, що тестів немає. Нічим перевірити, чи досі хворі.

1433 медпрацівників, хворих на коронавірус, отримали грошову допомогу від сайту helpdoctors.com.ua. Їм виплатили по 6–6,7 тис. грн. Портал створили бізнесмени. Залучили 8643 меценатів. Із початку карантину зібрали понад 8,8 млн грн. На 20 травня в Україні майже 4 тисячі інфікованих медиків.

Зараз ви читаєте новину «"Боялася їхати додому і хотіла продати квартиру"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі