пʼятниця, 15 липня 2016 06:10

"Більше тридцяти людей у квартиру не прописую"

— Недавно предложили работу менеджером. Должность материально ответственная, обязательно нужна прописка. Купить свое жилье в Киеве нереально. Ищу контору, которая б оформила меня фиктивно, — говорить 31-річна Вікторія Свинарьова. Торік із родиною переїхала до столиці з Ялти. Помешкання винаймає.

В інтернеті є десятки оголошень киян, які можуть зареєструвати у власній квартирі. Прописку на півроку пропонують за 1,7–2,5 тис. грн, річну — 3,2–4,8 тис. грн. Реєстрація на місяць-два коштує, як шестимісячна.

На сайті "Київський центр реєстрації" можуть прописати в квартирі в Подільському районі на півроку за 2 тис. грн, на рік — 3,2 тис. грн.

— Маєте приїхати до нас в офіс. Ми покажемо документи на житло. Напишете заяву на реєстрацію, потім станете на облік у військкоматі. З цією довідкою через два дні прийдете в Подільську районну адміністрацію, поставите штамп на готових паперах. Гроші беремо ­після надання послуги, — пояснює менеджер ком­панії.

На сайті "Прописки.нет" пропонують реєстрацію в столиці на рік за 4,8 тис. грн. Можна обрати район.

— Прописую у власних квартирах. Не більше тридцяти людей в одну, — розповідає представник сайта Юрій. — Зареєструю вас у військкоматі Солом'янського району, якщо треба. Можете взагалі на облік не ставати. Процедура займе максимум три доби. Ваша присутність необхідна, коли адміністрація ставитиме штамп прописки. Даю знижку, якщо приведете ще когось. Виписатися можете самі, або я зроблю це безкоштовно. Недавно двоє людей не хотіли зніматися з реєстрації. Виселив через суд, влетів у копійку.

— Прописка в Києві потрібна, щоб лікуватись у державних лікарнях, записати дитину до школи чи дитсадка. Без неї доведеться скрізь платити хабарі. Голосувати на виборах теж можна лише за місцем реєстрації, — каже 23-річний Андрій Міхєєв, юрист компанії "Кушнір, Яким'як та Партнери".

— Реєстрація за місцем фактичного проживання в Україні — пережиток минулого. Штраф за її відсутність — від 17 до 51 грн. У Європі такого немає взагалі, — говорить Віктор Тимощук, заступник голови правління Центру політико-правових реформ. — У діяльності фірм, які допомагають отримати прописку, немає злочину. Вони — посередники. Шукають людину, яка готова прописати в себе сторонніх. Проте часто подібні операції пов'язані зі злочинами. Це може бути незаконна міграція, переховування від закону, військового обов'язку. Досвідчений юрист за бажання сформує позов проти такої компанії.

– 15 років живу в Києві. Кілька разів міг зареєструватися, не схотів, — розповідає 31-річний Роман Василюк. Прописаний у райцентрі Катеринопіль Черкаської області. — Це не дає вигод. Довелося би перереєстровувати автомобіль і мотоцикл — додаткові витрати. Щорічна обов'язкова страховка київської машини вп'ятеро дорожча, ніж катеринопільської. Із даїшниками було б складніше домовлятися. А так завжди кажу: "Хлопці, я тут уперше, заблудився". Вони самі не хочуть складати протокол і відсилати його на Черкащину. Київська прописка дає можливість лікуватись у столиці. Але водночас ­позбавляє права отримувати медичну допомогу в Катеринополі. Я лікуюсь тільки там, бо дешевше.

2  964  550 осіб заре­єстровані в ­столиці станом на 1 січня 2016 року. Неофіційно проживає майже 4 млн.

2175 компаній прописані в житловій п'ятиповерхівці по вул. Мельникова, 12, згідно з реєстром юридичних та фізичних осіб-підприємців.

Зараз ви читаєте новину «"Більше тридцяти людей у квартиру не прописую"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі