середа, 14 січня 2009 17:46

Білоруси масово їдуть за покупками до України

На стоянках у центрі Чернігова три чверті автомобілів — білоруські. Громадяни сусідньої країни скуповують продукти й одяг. Кажуть, тут усе дешевше наполовину. Шопінг для тих, хто приїжджає із доларами, став ще вигіднішим, як гривня подешевшала. Гомель, 600-тисячний обласний центр Білорусі, розташований за 100 км од Чернігова.

На Чернігівській гуртовій продовольчій базі "Віско" половина легковиків і всі мікроавтобуси теж із білоруськими номерами. Люди везуть куплене візками. У кошиках — упаковки пральних порошків, побутова хімія, пакунки цукерок, горілка, цигарки, консерви.

— Особливо вигідно було скуповуватися в Україні, коли за долар давали по 10 гривень, — розповідає "ГПУ" гомелець Павло Рибник, 43 роки. — Але й зараз непогано. У вас дешевше буквально все. Бензин — удвічі. Шоколадний батончик у вас коштує гривню, а в нас — 60 центів. Горілка в Україні — до 20 гривень. А в нас найдешевша — три з половиною долари. Але ваша горілка набагато м"якша і приємніша. На чернігівській речовій базі, що біля вокзалу, ті самі джинси, що й у нас, коштують 10 доларів. А в Білорусі за них правлять 40. Навіть у фірмовому магазині "Саваж" у Чернігові куртка вдвічі дешевша, аніж гірша за якістю на базарі в Гомелі.

Побутова техніка в Україні теж не така дорога, як у Білорусі. На російські товари ціни різняться менше. Але російський масляний радіатор Павло купив на $20 дешевше. За словами білорусів, середня зарплата в їхній країні становить $350–500.

Речові ряди на чернігівському ринку "Нива" напівпорожні. Українці через економічну кризу купують набагато менше одягу. Виручають жителі з сусідньої Гомельщини. "Нам би вагончик білорусів, і буде все о"кей", — жартують продавці.

Гомельчанка Інна Суріна, 35 років, вирушає раз на два тижні скуплятися в Чернігів. Приїжджає машиною з подругами. Каже, що в Україні їх найбільше тішать дешеві дитячі товари, іграшки й цукерки.

— Усе добре, якби ще й на митниці не було величезних черг, — говорить жінка. — У вихідні в Нових Яриловичах можна й добу простояти. У будні черги теж на кілька годин. Тому мусимо виїжджати о другій ночі, максимум о третій. Тоді о четвертій ранку ми вже на митниці. Як проґавимо час — можна й не їхати. У Чернігові будеш лише під вечір.

Гомельці їздять до України також поїздом і рейсовими автобусами. Перед святами курсував автобус за маршрутом Гомель–"Віско", прямий до гуртової продовольчої бази.

Торік перед новорічними святами білоруські покупці спустошили всі полиці гуртівні. Тому торговці терміново завозили ще раз увесь асортимент товару. Цього року білорусів приїхало більше, ніж торік.

— Перед Новим роком білоруси приїзджали вагонами, — зауважує Інна Суріна. — На 25-те, 26-те, 27-ме та 28 грудня всі квитки на поїзд Гомель–Чернігів викуплені були.

— У грудні було принаймні на сім тисяч білорусів більше, ніж торік, — повідомляє прес-секретар Чернігівського прикордонного загону Олександр Дудко. — За грудень 2007-го їх в"їхало на територію області 72 тисячі, а лише за 20 днів грудня 2008-го — 53 тисячі. Зі здешевленням гривні кількість білорусів росте в геометричній прогресії. Торік під Новий рік в електричці Йолча–Чернігів нараховували майже 100 чоловік, зараз — 350.

Зараз ви читаєте новину «Білоруси масово їдуть за покупками до України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі