вівторок, 20 лютого 2007 16:49

Безробітні шукатимуть роботу через мобільний телефон

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Киянин Ігор Лавренко підбирає собі роботу через базу вакансій у Київському міському центрі зайнятості
Киянин Ігор Лавренко підбирає собі роботу через базу вакансій у Київському міському центрі зайнятості

Державна служба зайнятості планує запровадити нову послугу. Інформацію про вакансії безробітним надсилатимуть на мобільні есемесками. Послуга буде безкоштовною і діятиме по всій Україні. Зараз її випробовують.

На спеціальну телефонну лінію центру безробітний відправляє СМС-повідомлення про те, яку роботу він шукає. Йому поставлять кілька уточнюючих запитань. Потім він отримає повідомлення з вакансіями, які відповідають його вимогам.

— До нас уже зверталися люди, як отримали такі СМС, навіть не відсилаючи запиту. Ми їм пояснюємо, що зараз цю програму випробовують, а їхній номер набрали випадково, — кажуть у Луганському обласному центрі зайнятості.

Усього в цій області 114,5 тис. безробітних. Найбільше регіону потрібні робочі спеціальності: слюсарі, фрезерувальники, токарі та зварювальники.

У Київському міському центрі зайнятості на обліку стоять більше 12 тис. осіб. У загальноміській базі даних понад 57 тис. вакансій. Тут шукають роботу навіть іногородні, але їх не реєструють.

27-річний киянин Андрій Коростій до міського центру зайнятості прийшов уперше. Каже, що хоче працювати водієм. Раніше підробляв різноробом. Про нову послугу дізнався від "ГПУ".

— Хм, цікаво, — чоловік дістає мобільник. — Мабуть, дійсно буде зручно.

— То тепер не буде біготні? Отримаю СМС про потрібну мені роботу і дзвонитиму працедавцю? — перепитує 45-річний запоріжчанин Ігор Лавренко.

Він планує влаштуватися залізничником. Зараз також підробляє різноробом.

База даних нараховуватиме до 1 млн вакансій по всій Україні. За даними Державного комітету статистки, в країні нараховується 790 тис. безробітних. А мобільним зв"язком користується більше 35 млн українців.

Потрібні будівельники та педагоги

За державний рахунок в Україні навчатимуть будівельників, педагогів, працівників із технічною та технологічною освітою, каже міністр освіти та науки України Станіслав Ніколаєнко, 51 рік. Саме таких фахівців ринок праці потребує найбільше.
На думку Міністра соціальної політики Михайла Папієва, 46 років, Україна перенасичена фахівцями з права.
— Сьогодні вища освіта готує юристів і економістів більше, ніж уся Європа разом узята, — наголошує він. — А висококласного аграрія чи механіка не знайдеш.

Зараз ви читаєте новину «Безробітні шукатимуть роботу через мобільний телефон ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі