четвер, 15 жовтня 2009 19:43

Бджоли гинуть через мобільні телефони

— Бджоли почали вмирати з лютого. Чотири сім"ї одна за одною пішли. Я був у шоці. А ще три сім"ї просто так повтікали, — розповідає бджоляр Олександр Глибовець, 55 років, із села Червоний Остер на Чернігівщині. Він розводить бджіл понад 20 років. — За рік із 12 вуликів у мене залишилось лише чотири. Бджоли дивно себе поводять. У жовтні мали би спати, а вони жужжать. Якісь збуджені.

По вул. Гвардійській 15 будинків. Половина господарств мають пасіки. Усі нарікають, що за два роки бджоли вимирають або втікають.

— У позапрошлому році вилетіло дві сім"ї відразу. Такого ніколи раніше не було. Ми вже покормили бджіл цукровим сиропом — по 3 кілограми цукру на сім"ю, закупорили вулики на зиму. Через місяць, десь у жовтні, повилітали через вентиляцію і втекли кудись, — каже Олексій Прошукало, 58 років.

Ідемо на город, де стоять жовті та блакитні вулики. Усі підготовлені до зими — закриті плівкою та ганчір"ям.

Науковець зі столичного Інституту зоології Павло Пучков, 52 роки, каже, що востаннє бджоли тікали з вуликів у 1970-х.

— Пам"ятаю, сади цвіли, а бджіл не було. Але вони повернулися за рік. Літали на південь. Зими тоді були холодні, бджоли мерзли. Пасічники тримали вулики в гаражах, обігрівали їх. Тепер зими потеплішали, але з"явилися мобільні телефони, які негативно діють на комах. Якщо бджола попадає в зону електромагнітного поля, втрачає орієнтацію, не може повернутися додому. Блуд може пристати одразу до цілого рою.

Інша причина — ріпак, який висаджують на біопаливо. Аби краще ріс, його обробляють хімікатами. Від отруйного ріпакового пилку бджоли гинуть. Також їх убивають кліщі вароатози. Їх підхоплюють на полях і в лісах. Якщо пасічник не почистить вчасно вулик від кліща, бджоли його покинуть.

Зараз ви читаєте новину «Бджоли гинуть через мобільні телефони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі