пʼятниця, 09 серпня 2019 00:00

Автогаз дешевшатиме

Автомобільний газ із липня на заправних станціях подешевшав приблизно на гривню. Зараз у Києві 1 л продають за 11,45 грн. В Одесі коштує дорожче — 12,19 грн.

— Основних причин здешевлення автогазу три. Перша — знизилася відпускна ціна постачальників із-за кордону, — розповідає аналітик консалтингової компанії "Упеко" Олександр Сіренко, 39 років. — Друга — зміцнилася гривня. Наступний фактор — санкції. Взаємно накладені обмеження між Україною й Росією спровокували у липні рекордний імпорт скрапленого газу. Постачальники вирішили створити резерв. Тож на ринку багато пропозицій. Це теж тисне ціни донизу.

— Така ціна може потриматися до кінця серпня і навіть знизитися ще на 1–1,5 гривні.

Що буде з кінця серпня — на початку вересня — незрозуміло. Профіцит можемо вичерпати, і кілька факторів можуть зіграти не на користь роздрібного споживача. Зараз випав один із гравців газового ринку з Росії. В нього немає дозволу на експорт продукту. А це близько 10–15 відсотків надходження на український ринок. Також на кінець вересня — початок жовтня заплановані ремонти на газових підприємствах Білорусі.

Зараз ви читаєте новину «Автогаз дешевшатиме». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі