четвер, 15 липня 2021 12:35

Аваков подав у відставку

13 липня міністр внутрішніх справ 57-річний Арсен Аваков написав заяву про відставку. Її сьогодні, 15 липня, має розглянути Верхов­на Рада. Очолював МВС понад сім років — із лютого 2014‑го.

Аваков працював у п'яти Кабінетах міністрів — у двох урядах Арсенія Яценюка, за прем'єр-міністрів Володимира Гройсмана, Олексія Гончарука та Дениса Шмигаля.

2015-го проводив реформу силових структур. Створили Національну поліцію, Національну гвардію, Державну службу з надзвичайних ситуацій, сервісні центри МВС. Ліквідували пожежну інспекцію. Запрацювала єдина лінія 102 та колцентр Нац­поліції. Міністерство координує роботу Державної прикордонної служби.

До Кабміну двічі був народним депутатом — від "Батьківщини" й "Народного фронту". П'ять років керував Харківською облдержадміністрацією. Займався банківським, будівельним, нафтогазовим бізнесом, теплоенергетикою.

У червні торік громадськість вимагала відставки Авакова. Серед претензій — провалена реформа поліції, нерозслідувані гучні справи та зловживання. Нардепи зареєстрували постанову про його звільнення. Її блокували на рівні комітету.

Арсен Аваков декларує три квартири в Харкові й області, картини й ікони, колекції монет, 730 пляшок вин, бібліотеку книжок, журналів, друкованих видань XVIII–XXI ст. Має фірму в Італії. Автор робіт "Ленін з нами?", "Зелений зошит", "2014. Мгновения Харьковской весны".

Автор: ФОТО: GETTYIMAGES
  Арсен ­Аваков ­пропрацював ­керівником ­Міністерства ­внутрішніх справ 2694 дні — понад сім років. 13 липня подав заяву про відставку. На документі від руки написав: ”Честь маю!”
Арсен ­Аваков ­пропрацював ­керівником ­Міністерства ­внутрішніх справ 2694 дні — понад сім років. 13 липня подав заяву про відставку. На документі від руки написав: ”Честь маю!”

— Аваков був останнім запобіжником від авторитаризму Зеленського. Тепер цей запобіжник зняли, — каже політолог Віктор Таран, 43 роки.

— Є три версії цієї заяви, які обговорюють. Перша — під час візиту Зеленського в Німеччину йому в різкій формі показали, що всі намагання встановити мир на Донбасі не відповідають інтересам Франції та Німеччини. Канцлер Анґела Меркель заявила про виконання "Мінська", прямі переговори з бойовиками. Такі речі не прийнятні для частини української політичної еліти, зокрема — для Авакова. Він багато років проходив свій шлях російсько-української війни. На це не піде. Щоб не було загострення, його забрали.

Друга версія полягає в тому, що на Володимира Зеленського напередодні його візиту до Вашингтона натиснула адміністрація американського президента Джо Байдена. Аваков зустрічався і з тимчасовим повіреним у справах США, заступником помічника держсекретаря Джорджом Кентом. Американці порадили, щоб він пішов у відставку.

Працював у п'ятьох урядах

Третя версія — атака на Авакова триває пів року. Частина Офіса президента хотіла змістити його і взяти контроль над силовиками. До цієї новини треба підходити обережно. При всьому негативі, який є до Авакова, він був рівновіддаленим гравцем, незалежним. Його відставка струсоне політикум.

МВС — величезна махіна. Керувати нею непросто. В обоймі Зеленського немає людини, здатної це зробити. Можливо, Аваков — чорт (під таким гаслом відбулася серія протестів проти свавілля поліції та міністра МВС. — ГПУ), але замість нього може прийти Люцифер. Або людина, яка втратить контроль над безпекою. І це вдарить по кожному українцю.

— Зеленський втрачає позиції, насамперед — на міжнародній арені. Ми бачили провальний візит до Берліна. Ще неприємніший буде візит у США. Було помітно, що відносини між Офісом президента й міністром напружуються. Можливо, команда Авакова прорахувала та вирішила, що зараз варто йти ва-банк, — говорить політолог 55-річний Віталій Бала.

— У Зеленського зраділи цій заяві. Вони нічого не могли зробити з Аваковим. У Кабінеті міністрів усі виконують вказівки з Банкової. Та Авакову крім президента ніхто нічого не міг сказати. І невідомо, чи вказував йому і Зеленський. Його самостійність і впливовість була запобіжником для випадкових людей, які прийшли до влади й намагаються сконцентрувати повноваження. Депутати, які це розуміють, не проголосують за відставку.

У президенти не йтиме. Про це треба заявити й залишатися в поліції. У нього немає рейтингу.

Його самостійність і впливовість була запобіжником

На посаду міністра внутрішніх справ можуть призначити народного депутата від "Слуги народу" 41-річного Дениса Монастирського. 13 липня на засіданні фракції його кандидатуру оголосив президент Володимир Зеленський. Депутати підтримали. На зустрічі був і прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Монастирський — голова парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності. Був помічником нардепа восьмого скликання Антона Геращенка. За фахом — юрист. Працював у приватних юридичних компаніях. Викладав у Хмельницькому університеті управління та права. Був членом конкурсної комісії з відбору керівництва Державного бюро розслідувань за квотою Кабінету міністрів. Дружина Жанна працює в юридичному відділі Бюро. Мають двох синів.

— Я прийняв найскладніше рішення в житті. Відповів "так" на пропозицію президента очолити Міністерство внутрішніх справ, — каже Денис Монастирський після засідання фракції. — Розумію, на яку жертву йду. Як людина, як особистість, як політик. Але я зробив вибір і претендуватиму на цю посаду.

Зараз ви читаєте новину «Аваков подав у відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі