вівторок, 16 липня 2013 06:45

Артемові Гераймовичу вирвали ніздрі

— Вот уже год как сын не выходит из дому на улицу, да и куда пойдешь с изуродованным лицом? Ночью не спит, живет в постоянном страхе. Все вспоминает о пытках, — розповідає 55-річний Ігор Мартиненко із кримського міста Сімферополь.

У грудні 2011-го 33-річного Артема Гераймовича затримали дільничні інспектори Володимир Телятников і Микола Сизов. Біля магазину "Яблуко" він пив пиво. За це його відвезли у відділок. Артем говорить, там відібрали паспорт і побили. Пропонували співпрацювати, та він відмовився. Повернувся додому лише за сім місяців — 6 червня. Весь цей час батьки шукали його, зверталися до міліції. Там відповідали, ніби бачили Артема у місті живим і здоровим.

— Відкрили двері й не впізнали сина. На ногах ледь стояв, усе тіло у шрамах, синяках, а обличчя суцільна рана. Розплакався, сказав, у міліції крючком вирвали носа, — продовжує Ігор Петрович. — Тоді став усе по порядку розповідати, прізвища називати. Того дня, що затримали Артема, проводили операцію "Чисте місто". Треба було підвищити розкриття злочинів. А тут він — пиво на вулиці п'є. Замість того, щоб виписати адміністративний штраф, арештували. У Залізничному відділку змушували підписати якісь папери. Потім перевезли в інший. Катували. Робили "слоника" — одягали на голову протигаз і перекривали повітря, тримали так, доки не втратить свідомість. Тоді "ластівку" — руки й ноги зв'язували наручниками і зводили разом. Від такого зв'язки рвуться, все тіло болить. Мішки на спину вішали. Били по чому прийдеться. Артем пригадав, якийсь пузатий міліціонер сунув йому в руки пістолет, але син нічого не хотів брати. Тоді стали бити ще більше, всунули у носа гачка.

26 квітня Артема Гераймовича перевезли зі слідчого ізолятора до реанімації обласної лікарні ім. Семашка. Все тіло було в гематомах. За версією міліціонерів, співкамерник побив його металевою трубою. Гераймович більш як місяць перебував у медзакладі, потім утік звідти і сам прийшов додому. Батьки поскаржилися до прокуратури.

— Прокурори перевірили, тільки відповіді у них дитячі. Кажуть, як-то могли катувати в міліції, якщо в них навіть протигазу немає, — додає батько. — Групу інвалідності досі не можемо оформити, бо тільки цього тижня були чотири слухання в судах. Сина замучили — він або в лікарні, або на суд викликають. Тільки зрушити діло з мертвої точки ніяк не можемо. Від знайомих чув, міліціонерів, які били Артема, не вигнали, а по різних відділах перевели і навіть підвищили.

На операцію з відновлення обличчя Артемові Гераймовичу потрібно 30 тис. грн. У батьків такої суми немає. Реабілітація триватиме близько п'яти років.

— Такий красивий хлопець був — високий, ставний. Зробили повним інвалідом, — говорить батько. — Отаке в міліції робиться, що й навмисно не придумаєш.

Зараз ви читаєте новину «Артемові Гераймовичу вирвали ніздрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі