вівторок, 16 жовтня 2007 07:04

Яна Тарана більше не оперуватимуть

П"ять років тому в одному з харківських пологових будинків народився Ян Таран. У нього була велика голова, а на спині — горб, наче під шкірою лежав наповнений мішок. Мати не забрала немовля. Його передали до притулку для дітей-сиріт із психопатичними відхиленнями.

Ян народився з гідроцефалією. Це порушення відтоку спинномозкової рідини в головному мозку, пояснює головний дитячий нейрохірург Харкова Олександр Духовський, 44 роки:

— Якщо рідини виробляється забагато чи канали відтоку забиті, підвищується внутрішньочерепний тиск, і в дитини збільшується голова. Якщо хворого вчасно не прооперувати, він впадає в кому і помирає.

Донедавна єдиним методом боротьби з хворобою було введення в організм шунтів — системи з тонких силіконових трубок-катеторів та клапана. За їх допомогою підтримували оптимальний тиск у голові. Коли дитина росте, шунти міняють.

Минулої п"ятниці в організм Яна вживили запрограмований шунт. Він дозволяє не оперувати хворого кожного разу, коли потрібно шунт міняти. Тиск регулюється за допомогою магнітного пристрою через шкіру голови.

Унікальну операцію в приватній клініці "Борис" у Києві проводив нейрохірург Евалдас Чеснуліс із Університетської лікарні Цюріха. Допомагали йому українські нейрохірурги Олександр Духовський та Вадим Ілляшенко.

Операція тривала близько 40 хв. Після неї дитині понад 2 год. видаляли грижу на спині. Нейрохірурги кажуть, що обидві операції пройшли успішно. 2–3 тижні Ян проходитиме реабілітаційний період.

— Ян дуже веселий хлопчик, — розповідає медперсонал клініки "Борис". — Ми його за кілька днів встигли полюбити. Хлопчик — сирота, й нам боляче чути, як він усіх жінок називає мамою, а чоловіків — татом. Ми подарували йому купу іграшок. Але він найчастіше грається з мобілкою: натискає кнопки і кличе: "Алло! Папа? Прийдеш?"

За операцією в прямому ефірі в сусідній кімнаті слідкували близько 40 українських лікарів.

— Такі шунти, які використовує в боротьбі з цією хворобою Україна, в Європі не застосовують вже років 15–20, — каже Вадим Ілляшенко, 36 років. — Там працюють лише з програмованими клапанами.

Медики кажуть, що їхній досвід та кваліфікація дозволяють ставити хворим подібні шунти. Проблема в застарілому обладнанні державних лікарень і бідності хворих. Програмовані шунти коштують близько $2 тис. Обладнання в приватній клініці найсучасніше, тому операція коштує майже $15 тис.

— Подібні благодійні операції ми плануємо робити дітям із харківського Центру дитячої нейрохірургії щоквартально, — каже президент "Бориса" Михайло Радуцький. — Ця клініка відразу відгукнулася на пропозицію привести хвору дитину для першої операції. Інші роздумували або запитували, що вони від цього матимуть.

На тисячу новонароджених дітей в Україні від 2 до 5 немовлят мають гідроцефалію.

Зараз ви читаєте новину «Яна Тарана більше не оперуватимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі