пʼятниця, 14 жовтня 2011 06:45

"Якщо не бачиш здобичі, не стріляй нижче людського зросту"

Автор: фото: Ірина Зджанська
  Роман Угляр: ”Якщо мисливець п’яний — чекай біди. На полюванні це треба робити на завершення. Заховав рушницю у чохол — тоді пий”
Роман Угляр: ”Якщо мисливець п’яний — чекай біди. На полюванні це треба робити на завершення. Заховав рушницю у чохол — тоді пий”

В Україні зареєстровані близько півмільйона мисливців. Про причини, з яких гинуть і калічаться на полюванні, розповідає голова Львівського обласного товариства мисливців і рибалок 63-річний Роман Угляр. Він 37 років працює в цій організації.

— У серпні, коли полюють на качку, нещасних випадків найбільше. Один мисливець плив у човні, другий засів в очереті. Летіла качка. Той із човна зірвався показувати її пальцем. Інший в той же момент вистрелив. Чим думали і один і другий? Часто стріляють по воді. А дробина може зрикошетити й наробити біди. У полюванні на водоймі є неписане правило — якщо не бачиш здобичі, не стріляй нижче людського зросту.

У лісі свої небезпеки. Буває, мисливець почув якийсь звук — зразу стріляє. Багато років тому на Львівщині підстрелили жінку, яка несла сіно. Було темно. Мисливець подумав: велике, сопе — значить, кабан.

Найчастіше нещасні випадки стаються, коли мисливці нехтують правилами безпеки. Коли сідають у машину, переходять річку — не спускають у рушниці курок. А зброя може зачепитися за ґудзик на одязі чи очерет і вистрілити. Безкуркову рушницю обов'язково треба тримати на запобіжнику.

Алкоголь на полюванні часто призводить до смерті?

— Якщо мисливець п'яний — чекай біди. На полюванні це треба робити на завершення. Заховав рушницю у чохол — тоді пий. На Львівщині був випадок: два браконьєри сиділи вночі у засідці, випивали. Старший послав молодшого за добавкою. Той повертався, вирішив пожартувати. Взявся хрюкати в кущах. Товариш вистрілив у нього.

Несправна зброя небезпечна?

— Рушницю що три роки перевіряють у міліції. Але технічна поломка може виникнути в будь-який момент. Зброя може мати дефект, наприклад, приховану тріщину. Голова нашого осередку в Бродівському районі Львівщини через це поранив обличчя. Рушниця розірвалася в руках. Пощастило, що поряд були товариші. Відвезли в лікарню. Буває, рушницю розриває навіть через те, що у канал ствола попадає сніг.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо не бачиш здобичі, не стріляй нижче людського зросту"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі