пʼятниця, 05 листопада 2010 00:25

"Якби прожитковий мінімум був хоч на 150 гривень більший"

Учителька із села Вовчинець під Івано-Франківськом 47-річна Анна Покотило єдина з п'яти учасників витримала експеримент Національного форуму профспілок України "Життя за прожитковим мінімумом". Місяць прожила на 907 грн. Проект завершився 31 жовтня.

— Дуже важко. Я втомилася й виснажилась, — каже Анна Богданівна. — Довелося відмовитися від яєць, риби, м'яса. Тільки раз дозволила собі трохи магазинної курятини. Сиділа на картоплі. Іноді варила кашу. Моя бабця казала: "Ганю, як прийдуть важкі часи, пам'ятай, є картопля та хліб". Продукти купувала найдешевші, їла раз на день. Схудла на три кілограми. З одягу купила тільки дві пари дешевих колготок. Це не життя, це — виживання.

Найважчими для Анни Богданівни були останні дні, коли гроші закінчилися.

— Буханку хліба мусила розтягнути на тиждень, їла по шматочку, доки не зацвів. Усі гроші закінчилися 28 жовтня, коли заплатила за комунальні послуги 291 гривню. Але була картопля, морква та гречка, тож до кінця місяця протягнула. Після проекту першим ділом купила собі риби. Зварила на пару, і з таким задоволенням з'їла! У вівторок наїлася винограду, а в середу пішла в гості до подруги на салат олів'є. Після того живіт болів. Знайома лікарка сварилася. Не можна, каже, після такого харчування різко переходити до звичної їжі.

Односельці, колеги й незнайомі кажуть: "Ти, звичайно, молодець, що показуєш таку проблему. Але невже віриш, що цей проект щось дасть?". А я молюся, аби Бог дав розуму нашим депутатам звернути свої погляди на простих людей.


Першим із експерименту вибув студент із Луганська Леонід Алпатов, 21 рік. 9 жовтня він застудився. Лікар прописав пігулок на 350 грн. Наказав їсти фрукти.

"Суммы, оставшейся у меня, недостаточно для покупки препаратов. Я вынужден покинуть эксперимент", — написав того дня Леонід у своєму щоденнику.


50-річний Сергій Чижов із Запоріжжя витримав понад три тижні. "25 жовтня о 16 годині все скінчилося. Я залишаю проект. У кишені останні копійки. Не спромігся протриматись, не зважаючи на всі хитрощі для економії", — написав він. За три дні до початку експерименту у Чижова стався напад панкреатиту. Тому сидів на жорсткій дієті. Перший тиждень купував лише мінералку "Миргородська", їв фрукти зі свого саду. Потім перейшов на омлети, вівсянку, гречку. Купував курятину. Курив. Останні гроші заплатив за проїзд, коли добирався на роботу.

До 27 жовтня протрималися охоронець із Вишгорода 30-річний Іван Місяць та журналістка із Сум Євгенія Суярко, 22 роки.

"Не можу я так більше! Дуже зголодніла! Йду в супермаркет. На касі рахувала останні гривні, аж ніяково було, люди косо на мене дивилися", — написала Євгенія Суярко напередодні. На останні 40 грн купила курятини, помідорів, згущеного молока. Євгенія вважає, що якби прожитковий мінімум був хоч на 150 грн більший, їй вдалось би протриматися до кінця.


— Результати експерименту свідчать, що прожитковий мінімум не відповідає реаліям. Жити на такі кошти нереально. Це веде до фізичної, духовної й моральної деградації, — говорить Мирослав Якібчук, 42 роки, голова Національного форуму профспілок України.

— Понад два мільйони українців, за офіційними даними, отримують менше за 907 гривень. Насправді таких людей значно більше.

Щоденники учасників експерименту ми надрукуємо окремою брошурою і роздамо депутатам Верховної Ради та урядовцям. Експеримент має показати владі та суспільству, що нинішня соціальна політика веде до катастрофи. Прожитковий мінімум має бути щонайменше 3 тисячі гривень.

Зараз ви читаєте новину «"Якби прожитковий мінімум був хоч на 150 гривень більший"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі