четвер, 13 серпня 2009 08:23

504 київських родини можуть втратити житло

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Викладач Київського національного економічного університету Володимир Студінський завершив ремонт у купленій за власні гроші квартирі на проспекті Глушкова, 6 у Києві. Книги у ящиках до помешкання на десятому поверсі носив  пішки
Викладач Київського національного економічного університету Володимир Студінський завершив ремонт у купленій за власні гроші квартирі на проспекті Глушкова, 6 у Києві. Книги у ящиках до помешкання на десятому поверсі носив пішки

504 київських родини 2005-го інвестували по $100 тис. у будівництво помешкань. Квартири звели у будинках на 28 га ділянки, що належить Київському національному університету ім. Тараса Шевченка.

Навесні 2008 року посади ректора КНУ позбувся Віктор Скопенко. Після цього столичний Господарський суд визнав недійсним договір, який університет уклав 2003-го з фірмами-забудовниками — "Побутрембуд" та "Інтернафтогазбуд". Апеляційний суд підтвердив рішення Господарського. З юридичного погляду, інвестори втратили будь-які права на придбані ними квартири.

— Я купила по квартирі собі, доньці й синові. За кожну заплатила 350 тисяч гривень. Для цього продала свою трикімнатну в районі залізничного вокзалу. Гроші внесла впродовж року. Не боялася, бо замовником будівництва був університет, або ж — держава, а не якась там комерційна структура. Їй тоді ще вірила. У результаті опинилася на вулиці. Орендую помешкання. Назад у мене дороги немає. Чиновники сварять "Еліту-Центр", а самі ще гірші, — розповідає Наталія Пациляндра, 57 років. Прийшла подивитися, як найнята нею бригада будівельників шпатлює стіни й кладе кахель у квартирі на просп. Глушкова, 6. 14-поверховий дім добудований, але не під"єднаний до електрики та комунікацій.

Викладач Київського національного економічного університету Володимир Студінський, 47 років, купив трикімнатну квартиру в цьому ж будинку. Зробив ремонт.

— Завтра переїжджаю, — каже "ГПУ" в п"ятницю Студінський. Він заносить пішки на 10-й поверх ящики з книжками.

Керівництво університету ім. Шевченка вимагає від фірм-забудовників, аби ті надали закладу по 20% квартир у кожному будинку. Угода, яку підписував попередній ректор Віктор Скопенко, передбачала, що вуз отримає 10%. Також університет вимагає, аби фірми повернули 13 га підготовленої до забудови території. Хоче там звести гуртожитки.

— Нехай віддадуть нам наші квартири, за які заплачені гроші. Представники профкому університету мені відкрито говорять, що ми їх уже ніколи не отримаємо! Якщо керівництво не піде нам на поступки, то візьмемо намети та підемо під стіни червоного корпусу, святкувати їхнє 175-річчя, — обіцяє Студінський. Додає, що помешкання у будинку на просп. Глушкова купували також громадяни Франції та Росії.

Кияни вкладали гроші в недобудоване житло через фонд "Інвестбуд". Він має угоду з компанією-забудовником "Побутрембудом". Робили так, бо громадянам вкладати гроші в недобудоване житло заборонено. Директор "Інвестбуду" Інна Школьна, 34 роки, каже, забудовники прийняли умови університету й погодилися надати 20% квартир.

— Угоду, на яку ми погодилися, університет обіцяє підписати впродовж тижня, — говорить Інна Школьна. Інвесторам радить подавати на вуз до суду.

В університеті ім. Шевченка конфлікту не коментують.

Зараз ви читаєте новину «504 київських родини можуть втратити житло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі