пʼятниця, 04 липня 2008 17:34

5 липня

1841 — англієць Томас Кук (1808–1892) відкрив першу у світі туристичну агенцію "Томас Кук та син". Спочатку вона лише організовувала залізничні перевезення пасажирів, а згодом відкрила екскурсії містами Європи, Америки та Близького Сходу.


1922 — за ініціативою норвезького науковця Фрітьофа Нансена (1861–1930) в Женеві підписано міжнародну угоду про створення посвідчень для переміщених осіб без громадянства — "нансенівський паспорт". Видавали його біженцям із більшовицької Росії, вірменам-утікачам від турецького геноциду, а згодом — євреям із нацистської Німеччини.


1941 — через п"ять днів після проголошення у Львові відновлення самостійності України німці заарештували провідника Організації українських націоналістів Степана Бандеру (1909–1959). До грудня 1944-го був ув"язнений у концтаборі Заксенгаузен.


1946 — у Парижі на показі мод у басейні Молітор уперше продемонстрували бікіні — купальний костюм із двох невеликих окремих частин. Створили його інженер Луї Ріерд та модельєр Жак Хайм. Моделі не хотіли позувати в такому костюмі, тому для показу найняли стриптизерку Мішелін Бернардіні. Костюм назвали на честь атола Бікіні в Тихому океані, де проводили ядерні випробування.

Зараз ви читаєте новину «5 липня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі