28 червня в київському суші-барі "Євразія" отруїлися 34 відвідувачі. Усі їли роли "Каліфорнія", "Філадельфія", "Унагі" та "Золотий дракон". Більшість перебуває у стаціонарі столичної Олександрівської лікарні.
— Четверо від госпіталізації відмовилися, зокрема 12-річна дитина. Усі скаржаться на нудоту, діарею, підвищення температури та біль у животі. У них підозрюють сальмонельоз, — каже завідувачка кафедри інфекційних хвороб Національного медуніверситету ім. Олександра Богомольця 51-річна Ольга Голубовська.
— 27 червня дружина з подругою і другом відпочивали в цьому ж закладі, — говорить журналіст Сергій Сапко, 30 років. — Цього ж дня жінки скаржилися на температуру +38,5. Наступного почалася діарея. Чоловік подруги потрапив у лікарню.
Держпродспоживслужба перевірила "Євразію", продукцію вилучили для лабораторних досліджень. Заклад тимчасово закрили.
— У сушистів не було спецодягу, порушений температурний режим зберігання риби. Продукти не промарковані. Дехто з персоналу не мав санітарних книжок, — розповідає заступник начальника Головного управління Держспоживслужби Олександр Овчаренко.
— Причиною отруєння у "Євразії" могло стати те, що суші були зроблені й зберігалися певний час, — говорить Олена Сидоренко, професор Київського національного торговельно-економічного університету. — Колись наші студенти брали звідти страви на дослідження івиявляли в них кишкову паличку.
Для суші риба має бути свіжа, доставлена в короткий період. Допускається й заморожена, але перед цим оброблена. Продукцію мають готувати одразу. Інакше вона швидко накопичує токсини, починається розпад білків. Таких правил приготування не дотримується жоден ресторан у Києві. Влітку взагалі не раджу їсти суші. Ті, хто хочуть ризикнути, мають звертати увагу на запах і обвітреність.
Коментарі