понеділок, 17 квітня 2006 18:29

31 рік тому в Камбоджі до влади прийшли "червоні кхмери"

Автор: фото: reuters/Chor Sokunthea
  Відвідувачки меморіалу пам’яті жертвам ”червоних кхмерів” на Чоеунг Ек фотографують черепи загиблих у 1975–79 роках співвітчизників
Відвідувачки меморіалу пам’яті жертвам ”червоних кхмерів” на Чоеунг Ек фотографують черепи загиблих у 1975–79 роках співвітчизників

Учора в Камбоджі відзначали 31-шу річницю приходу до влади комуністичної організації "червоних кхмерів". На поля смерті Чоеунг Ек, за 17 км від столиці країни Пномпеня, прибуло близько 200 чоловік. Там 50 буддистських монахів провели поминальну службу. Захід організувала опозиційна до нинішньої влади партія, таким чином вкотре нагадавши про злочинців. Над ними уряд Камбоджі разом з ООН досі намагаються організувати суд.

— Я хочу запитати їх, чому вони змушували мене робити ті страшні речі, — каже 50-річний камбоджієць Хім Хай. — Сподіваюся, суд скоро розпочнеться. Я хочу подивитись їм у вічі і запитати: навіщо?

За часів комуністичного режиму "червоних кхмерів" Хім Хай працював офіцером охорони однієї з в"язниць, звідки людей відправляли на розстріл. Він сам позбавив життя кількох десятків співвітчизників. 17-річним його примусово забрали у військові формування "кхмерів", а в 21 він уже був охоронцем у в"язниці. Хім разом з багатьма жертвами терору "кхмерів" чекає суду над колишніми керівниками країни. Під час правління "кхмерів" з 1975 по 1979 роки загинули близько 2 млн чоловік. Організатори геноциду досі на волі.

За чотирирічне правління "кхмерів" закривались школи і лікарні, фабрики і банки, відмінялись будь-які грошові операції, заборонялись усі релігії, у людей конфісковували приватну власність і зганяли у колгоспи.

У такий спосіб, через важку сільськогосподарську працю, з камбоджійців хотіли зробити "новий народ", без класового поділу.

Часто жителів міст вмовляли виїхати на 2–3 дні за місто. Переконували, що не треба навіть зачиняти квартири, бо "кхмери" подбають про все. З таких поїздок городяни поверталися дуже рідко.

У колгоспах працювали по 12 годин поспіль, без достатнього відпочинку і харчування. Через це люди масово гинули. Тих, хто порушував найдрібніші правила проживання у комуні, приміром, розмовляв з родичами, вивозили на поля смерті й розстрілювали. Убивали також інтелектуалів або запідозрених у зраді батьківщині.

Сьогодні більшість провідників "кхмерів" або померли, або доживають свого віку на волі. Керівник компартії Пол Пот помер 1998 року.

Зараз ви читаєте новину «31 рік тому в Камбоджі до влади прийшли "червоні кхмери"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі