вівторок, 08 травня 2007 07:02

300 ковалів зробили в центрі Франківська "Великоднє сонце"

Автор: фото: Укрінформ
  Учасниця з Голландії Шартелла Сантьяґо робить метелика під час п’ятого щорічного міжнародного фестивалю ковалів, який проходив у Івано-Франківську. Показати свої вміння з’їхалися 300 майстрів з 22 країн
Учасниця з Голландії Шартелла Сантьяґо робить метелика під час п’ятого щорічного міжнародного фестивалю ковалів, який проходив у Івано-Франківську. Показати свої вміння з’їхалися 300 майстрів з 22 країн

В Івано-Франківську відбувся п"ятий щорічний міжнародний фестиваль ковальського мистецтва "Свято ковалів". Цього року на ньому зібралися понад 300 учасників із 22 країн. Зокрема були майстри з Білорусі, Росії, Німеччини, Великої Британії, Ізраїлю, Польщі, Франції, США.

Добиралися та жили в місті за власний кошт, адже фестиваль не комерційний. Організатори лише облаштували для учасників кузні. Вони стояли на площі Шептицького в центрі міста.

— П"ять років тому нас зібралася маленька купка. Вирішили проводити свято в місті, — розповідає один із керівників фестивалю, голова Всеукраїнської спілки майстрів ковальського мистецтва Сергій Полуботько, 45 років. — Тоді разом ми створили "Стіл ковальської дружби". А вже через два роки до нас почали приїздити майстри з-за кордону, і фестиваль став міжнародним.

2006-го спільною роботою всіх ковалів була композиція "Букет майстрів". Івано-франківці продали його в Донецьк за 50 тис. грн. Там витвір встановили перед міською мерією.

Прикарпатці зробили собі дублікат і встановили на вулиці Незалежності, так званій стометрівці. Відкриттям і розпочався цьогорічний фестиваль.

Шартелла Сантьяґо з Голландії до Івано-Франківська приїхала вдруге. Торік представляла делегацію учнів приватної школи Хубертуса Сенсена. Нині — вже сама майстер.

Сам Хубертус прибув на тиждень раніше. Шість днів він проводив майстер-класи та читав лекції в місцевому профтехучилищі N21 і Прикарпатському інституті мистецтв.

— Я приємно вражений змінами, — каже голландський коваль. —  Торік в училищі було лише п"ять учнів, ковадло й молот. Нині навчається 20 майбутніх фахівців. Їм облаштували чудові майстерні.

Чоловік подарував учням набір інструментів для роботи з металом.

Спільно майстри цього року створили "Великоднє сонце". Заввишки воно сягає 3 м, а в діаметрі — майже 2. До диска ковалі приклепували 12 металевих променів із янголів, дзвіночків і жучків. Кожен додавав свою фігурку. Шартелла Сантьяґо "посадила" на один із променів кованого метелика із 10-сантиметровими крилами.

Ледь не спізнився на свято бельгієць Херв Ванхут. До Івано-Франківська від добирався на власному мотоциклі, подолав 2 тис. км.

— Тут дійсно справжнє свято ковалів. А ще — гарні дівчата і смачне пиво, — сміється він.

У рамках фестивалю організували виставки "Орнаментальне ковальство" та "Художній метал". Однак найбільше глядачів збиралося біля печей на площі. Приходило по кілька тисяч городян. Ковалі дарували їм розфарбовані металеві вареники, підкови на щастя, ложки та невеличких равликів.

Влаштували також театралізований лицарський турнір. Усі учасники були одягнені в лати, на кшталт середньовічних. Вони приїхали разом із кримськими ковалями.

Міжнародні представники назвали Івано-Франківський фестиваль ковальського мистецтва найкращим у Східній Європі та СНД за останні два роки.

Зараз ви читаєте новину «300 ковалів зробили в центрі Франківська "Великоднє сонце"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі