четвер, 25 вересня 2008 07:06

25 вересня

1513 — іспанський конкістадор Васко Бальбоа із загоном, у якому було 190 іспанців і 600 індіанців-носіїв, перетнув Панамський перешийок і першим із європейців досягнув океану, який згодом назвали Тихим.


1932 — у Донецьку народився оперний співак Анатолій Солов"яненко. Навчався в Донецькому політехнічному університеті. Після його закінчення викладав там на одній із кафедр. Брав участь у концертах художньої самодіяльності. 1962 року запрошений до Київського театру опери та балету. Народний артист СРСР, лауреат премії ім. Тараса Шевченка. Помер 1999-го.


1996 — в Ірландії закрито останній "притулок Магдалини" — заклад для реабілітації "пропащих жінок". Такі притулки у Великій Британії та Ірландії існували із середини XIX ст. Навчившись "чесної праці", повії могли їх покинути. Та з часом заклади перетворилися  на в"язниці. Окрім проституток, туди відправляли жінок, які народили дітей поза шлюбом, розумово відсталих і навіть дівчат, поведінка яких опікунам здавалася надто розпущеною. Притулками керували католицькі жіночі ордени. Жінки, яких там утримували, займалися пранням, тому заклади часто називали "пральнями Магдалини". Через них, припускають, пройшло понад 30 тис. жінок.

Зараз ви читаєте новину «25 вересня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі