середа, 30 грудня 2009 16:44

1968 року вбили останнього каспійського тигра

2010 — рік жовтого тигра. Хижаків такого кольору в природі немає. Є руді, золоті та білі. Можливо, існують чорні та сині.

— Кажуть, тварин такого кольору бачили в Китаї на початку ХХ століття. Але чи є вони насправді — офіційно не підтверджено. Це могли бути випадкові мутації звичайного тигра, — розповідає харківський ветеринар Олександр Старигін, 28 років. — Найменше є золотих тигрів — всього 30. Живуть у зоопарках. Якщо тигрицю спаровувати з левом, вийде лігр — найбільший кошачий хижак. Самець може важити 300 кілограмів. У нього коротка грива і немає смуг. Нагадує печерних левів, які вимерли після льодовикового періоду.

Тигри мають червоно-жовті очі. У білих вони блакитні.

Після дев"яти років починають сліпнути

— У дикій природі білі народжуються рідко. Вони мало живуть, бо інші хижаки їх загризають — не розуміють кольору. У парі зі звичайним дають руде потомство. Білу тигрицю, яку подарували Юлії Тимошенко, передали в Ялтинський зоопарк. Найвірогідніше, її купили в одному з приватних зоопарків, де розводять ці рідкісні породи. Найдешевша коштує від 30 тисяч доларів.

Біолог Василь Воєнін, 49 років, каже, що кількість тигрів із кожним роком зменшується. Найбільше їх в Індії та Непалі.

— На них полюють через густе хутро. На чорному ринку шкура коштує близько 10 тисяч доларів. Через полювання зникли три види. Найбільшою втратою для природи став каспійський тигр. Він жив на початку ХХ століття в Росії та Казахстані. Був адаптований до морозів, мав особливо густе хутро. 1968 року мисливці в Середній Азії вбили останнього тигра цієї породи. Так само зникли балійські та найменші у світі яванські тигри.

У закордонних цирках і зоопарках тримають близько 10 тис. тигрів.

— Вони виступають не довше дев"яти років. Потім починають сліпнути. Нещодавно в Києві відкрили австрійську фірму, де ставлять тиграм акрилові лінзи. За операцію просять до 50 тисяч доларів. Але чув, що після неї болять очі і звір стає агресивним. Старих тигрів у нас віддають до зоопарків, де вони доживають віку.

Найстарший тигр живе у бердянському зоопарку. Йому 9 років.

Двоє наймолодших тигренят народилися 24 серпня 2008 року у Київському зоопарку.

Вдома тварину тримають до двох років

— Після двох років у тигра починається статеве дозрівання, тримати його вдома стає небезпечно, — каже ветеринар Олег Прокопчук, 38 років, із Бердянська. — Узяти тварину можна в будь-якому зоопарку, якщо вдасться домовитися з адміністрацією. Головними умовами є вміння доглядати за хижаками та 74 тисячі гривень на рахунку. Приблизно стільки грошей треба, аби прогодувати тигра протягом року. За день він з"їдає до 10 кілограмів м"яса.

За два роки, відколи Бердянський зоопарк дав дозвіл на утримання тигра в квартирі, ним скористалася лише одна родина.

— Господарі — колишні ветеринари, дітей у них не було. Працівники зоопарку сподівалися, що в них тварина краще звикне до людей. Тим часом їй збудують новий вольєр. Раз на два місяці я відвідував тигра. Він жодного разу не захворів. У квартирі йому відгородили місце для сну та туалету. Вигулювали зранку, доки люди ще спали. Тигрові не давали свинини, бо вона погано впливає на печінку. Інших тварин у домі не було.

Олег Прокопчук каже, купити тигра можна за кордоном у приватних зоопарках. Коштує хижак $10–50 тис.

У США в оселях людей живуть більш як тисяча тигрів.

Зараз ви читаєте новину «1968 року вбили останнього каспійського тигра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі