середа, 16 жовтня 2019 09:59

18 тисяч українців пройшли маршами в центрі Києва

"Вован, не роби нерви моїй Україні!" — написано чорними буквами на білому плакаті. Його несе чоловік у білій вишиванці з дрібним блакитним візерунком. Іде в колоні маршу "Захистимо українську землю!" на честь 77-річчя створення Української повстанської армії в Києві.

Цього дня в Україні відзначають іще три свята — День захисника України, День українського козацтва й Покрову Пресвятої Богородиці. На ходу з'їхалися люди з усієї країни. Понад 6 тис. збирається у парку Шевченка в центрі міста.

У руках 56-річної Олена Тарасівни плакат із написом: "Особ­ливий статус бандерівцям! Бо тільки сепарам дві пенсії, пільги, гранти. Відбудова Донбасу — Кремлю! Марафон — плутана відповідь трієчника на уроці".

— Мені не подобається, як пройшов прес-марафон Володимира Зеленського в Києві, — говорить жінка. — На ньому казали, що ми всі проплачені. А мені, щоб потрапити додому, в Ружинський район Житомирської області, треба ніч на вокзалі просидіти.

Неподалік продають націо­налістичну літературу та синьо-жовті прапори. Маленький коштує 20 грн, великий — 100. Із колонок лунали патріотичні пісні гуртів "Сокира Перуна", "Хорта" і "Тартак".

— На ці марші я ходив ще до Революції гідності. Пам'ятаю часи, коли сходилося кілька сотень, а не тисячі, як зараз, — каже киянин 26-річний Андрій. Ховається в затінку від сонця — надворі +22°С.

Хода на честь УПА відбувається вчотирнадцяте. Люди несуть плакати "Ні зеленому змію!", "Україна не маріонеточна і не васальна держава!".

О 13:00 біля пам'ятника Тарасові Шевченку починається мітинг. Читають молитву. Після неї оголошують хвилину мовчання та вшановують полеглих захисників України.

Ветеран УПА 92-річний Тео­дор Дячун читає 10 заповідей українського націоналіста. Передає слово лідеру всеукраїнського об'єднання "Свобода'' 50-річному Олегу Тягнибоку.

— 14 жовтня — велике державне свято. А не було б його, якби ми з тисячами українців не домагалися цього роками, — говорить Тягнибок. — Не було б вулиць і проспектів, названих іменами наших героїв. Не було б рішень місцевих рад про використання червоно-чорних прапорів у святкові дні. Не було би вітання "Слава Україні! Героям Слава!" у війську.

Не було б декомунізації. Бо саме наш марш 14 жовтня, наша робота в парламенті та в органах місцевої влади, багаторічні акції й мітинги були першим протиставленням комуністам. Це переконало суспільство, що декомунізація необхідна, а владу — змусило підкоритися.

Проти особливого статусу Донбасу і "формули Штайнмаєра" сьогодні виступають ті, хто власноруч усе це писали й голосували в парламенті. Хто називав нас "бандерами", зараз у перші ряди бандерівців лізуть. Та насправді ми, справжні націоналісти-бандерівці, завжди стояли і стоїмо на сторожі українських національних інтересів.

Тягнибок озвучує вимоги нації до влади:

— Ми йдемо під гаслом: "Захистимо українську землю!", а це означає — капітуляції не буде. Ні через реалізацію так званої формули Штайнмаєра, ні через розпродаж землі й пограбунок українців олігархами й іноземним капіталом, — говорить Олег Ярославович.

О 14:00 формуються колони по 12 чоловік у ряд. Ідуть "Карпатська січ", "Правий сектор", "Свобода", "Сокіл''. Замикають ходу представники "Національного корпусу''.

Між ними — оркестр грає пісні Української повстанської армії. З колонок на мікроавтобусі музикантів перебивають гасла: "Сьогодні російська мова, а завтра російські танки", "Вимоги нації — ні капітуляції!"

Жінка несе аркуш, де від руки червоно-чорними кольорами написано "Наша формула Бандери — як побачиш москаля, хап його і на гілля".

Колона йде Хрещатиком.

— Я з Донецька. Якщо буде реалізована "формула Штайнмаєра", ми не зможемо повернутися додому. Бо у бойовиків є списки проукраїнських громадян, — говорить 48-річна Оксана. — Якщо Зеленський такий упевнений, то можу віддати свій дім під його офіс, а квартиру — щоб пожив там із родиною.

Учасники піднімаються до Офісу президента, проводять мітинг.

У парку Шевченка в цей час збираються учасники ще однієї ходи — "Ні капітуляції!".

Тримають державні прапори, подекуди — червоно-чорні, стяги "Ветеранського братства", "Національного корпусу", військових частин. Очолюють ходу ветерани війни на Донбасі у військових одностроях. Несуть транспарант "Ні капітуляції". Скандують: "Нам потрібна перемога!", "Одна єдина соборна Україна".

На Хрещатику й Майдані колону зустрічають люди в червоно-зелених кольорах. Це португальські вболівальники, які приїхали на футбольний матч Україна — Португалія. Він почнеться незабаром на стадіоні "Олімпійський".

— Це люди на футбол ідуть? — перепитують одне одного іноземці. Фотографують хлопців із "Нацкорпусу", коли ті запалюють фаєри та димові шашки.

На майдані Незалежності виступають ветерани й народні депутати.

— Ми проти, щоб, прикриваючись людьми, жертвували державою, — каже 24-річна Яна Зінкевич, депутатка від "Європейської солідарності". — "Формулу Штайнмаєра" впроваджувати не можна, це і є "червона лінія" для влади.

"Формула Шмайнмаєра" — це пропозиція Франка Вальтера-Штайнмаєра — нині президента Німеччини, а до цього — міністра закордонних справ ФРН. Передбачає одночасне проведення виборів на Донбасі й ухвалення документа про особливий статус цих територій, що узаконить терористичні утворення в межах України.

Після акції на Майдані багато її учасників рушають в урядовий квартал. Вхід до Офісу президента заклеюють наліпками: "Ні капітуляції!".

В акціях у центрі Києва 14 жовтня взяли участь 18 тис. людей, повідомляють у столичній поліції.

Зараз ви читаєте новину «18 тисяч українців пройшли маршами в центрі Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі