четвер, 04 грудня 2008 19:14

11-метрову церкву збудували за добу

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Першу службу в новій церкві правили просто неба. По темному будівельники не наважилися робити дах
Першу службу в новій церкві правили просто неба. По темному будівельники не наважилися робити дах

У Києві збудували храм за 24 год. Будівельники розпочали роботу о сьомій ранку 3 грудня.

— Цей храм називається "обиденний", що означає будується за один день. Це давньоруська традиція. Люди заготовляли матеріали, а потім виходили й усі гуртом будували церкву, — розповідає настоятель храму 34-річний отець Феодосій Снігірьов. — Наша церква зведена на Введення в храм Пресвятої Богородиці. Учора було її перше престольне свято. Окрім Києва, такі храми в цей же день збудували у Москві й Мінську.

11-метрову церкву на 50–60 людей звели у столичному районі Теремки-1 поміж житлових висоток. Там живе 40 тис. киян.

Будівництво розпочинають із молебню о 7.00. За півгодини будівельники приступають до роботи. Підготовлені соснові колоди по черзі накладають одна на одну. До обіду готова половина церкви. Увечері дійшли до даху, але не накрили. Ранкову службу 4 грудня правлять під відкритим небом перед єдиною іконою — Введення.

— Так було задумано. Дах не накривали, бо це ризиковано робити вночі. А раптом хтось із робочих упав би? Тут же і кран треба. Тому дах, двері, вікна хлопці ставлять після служби, — пояснює архітектор проекту житомирянин Ігор Блажиєвський, 31 рік.

Вікон і дверей у храмі теж немає. Під час служби кілька чоловіків вискакують через віконні отвори. Бо всередині багато людей і до виходу протиснутися важко. Знадвору зазирають парафіяни.

Під час служби кілька чоловіків вискакують через віконні отвори

— Дехто говоре, що конкуренція тепер між церквами буде. Та де ж? Тут якби ще дві поставили, то було б добре, — каже 58-річна Людмила Михайлівна. Прізвища не називає.

Найближчий храм на перших Теремках розташований за 2 км від новозбудованого. Він теж Української православної церкви Московського патріархату.

Будівництво нового храму профінансував російський клуб православних меценатів. Без внутрішнього начиння воно обійшлося у 40 тис. євро.

— У нас у клубі багато підприємців, бізнесменів. Вони дали гроші. Існує таке поняття "десятина". На жаль, забута традиція. Десяту частину зі своїх доходів віддай на добрі справи, — каже член клубу москвич Юрій Єфімов, 50 років. — Може, ми не достукалися до ваших київських олігархів, але вони сказали, що в теперішніх умовах кризи рятуватимуть свій бізнес. Але це таке...

Іконостас, Євангеліє, требники, ікони в церкву закуповуватимуть парафіяни.

Перший "обиденний" храм звели 7 квітня цього року на Благовіщення в російському місті Кемерово. Клуб планує збудувати ще сім храмів у Росії.

Зараз ви читаєте новину «11-метрову церкву збудували за добу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі