пʼятниця, 29 грудня 2017 07:05

1 січня запрацюють нові правила в медицині

Українцям потрібно обрати свого лікаря. Це можна зробити незалежно від місця проживання та від того, де працює медик.

Сімейні лікарі, терапевти, педіатри — це первинна ланка медицини. Якщо цей лікар не зможе зарадити вашій проблемі, він повинен направити до профільного фахівця — окуліста, нефролога, дерматолога.

Пацієнт і лікар підписуватимуть декларацію про обслуговування. У документі вказуватимуть основні дані пацієнта — ім'я, дата народження, номер паспорта. Про лікаря — ім'я, освіта й кваліфікація, контактні дані. А також про заклад, де він працює.

Медику дозволено обслуговувати до 2 тис. пацієнтів. За кожного йому платитимуть 370 грн. За пенсіонерів — доплачуватимуть. Також лікар первинної ланки матиме окремий бюджет на обстеження й аналізи.

У лікарнях визначать, які послуги платні, а які безкоштовні. Держава забезпечує спостереження протягом вагітності, роботу чергової бригади, яка прийматиме пологи, стандартну палату, необхідні ліки, за показаннями — кесарів розтин. Також безоплатною залишиться швидка допомога.

У селах запровадять телемедицину. Сільські амбулаторії обладнають комп'ютерами з камерами. Через них фельдшер чи лікар зможе зв'язуватися зі спеціальними центрами МОЗ, де чергуватимуть профільні фахівці. Так відпаде необхідність направляти пацієнтів у райцентр чи область.

Зараз ви читаєте новину «1 січня запрацюють нові правила в медицині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі