середа, 02 квітня 2008 07:04

1 квітня двоє в масках підпалили віруючих

Автор: фото: Віталій ЛИТВИН
  Слідчі працюють на місці, де стояла похідна церква православних Московського патріархату
Слідчі працюють на місці, де стояла похідна церква православних Московського патріархату

1 квітня близько п"ятої ранку біля Катерининської церкви в Чернігові загорівся армійський намет, де розміщувалася похідна церква віруючих Московського патріархату. Вони бачили двох людей у чорних масках, які хлюпнули маслянистою рідиною, підпалили церкву і втекли.

За кілька годин на місці пожежі працює слідчо-оперативна група. Поблизу стоять кілька жінок. Дивляться на згарище та втирають сльози.

— Зі мною в наметі було шестеро, — розповідає ієрей Олександр Льодовий, 30 років. — Люди почали засинати. Тут почули шум і стукіт. Били скло у вівтарі, тоді щось заливали в середину. За занавіскою цих людей видно не було.

Священик вискочив надвір, коли все горіло. Спробував наздогнати чоловіків у масках. Тим часом люди заливали намет водою з відер. Ледве врятували парафіян. Та винести начиння Льодовому не вдалося.

— Згоріли хоругви, престол, жертовник, книги богослужебні, ікони. Погоріли особисті речі. Моя куртка й документи, — скаржиться служитель. — Пожежники приїхали швидко, але тушити було вже нічого.

Намети похідної церкви та трапезної УПЦ Московського патріархату з"явилися біля Катерининської церкви 30 червня 2006 року. Парафіяни протестували проти рішення колишнього губернатора Чернігівщини Миколи Лаврика про передачу приміщення общині Київського патріархату.

Раніше в церкві був музей народного декоративного прикладного мистецтва. Експонати винести не встигли, бо віруючі Московського патріархату заблокували вхід. Майно забрали лише півроку тому. 300-річні рушники пошкодили міль і сирість.

— За ці два роки, що тут стоїмо, нам неодноразово погрожували націоналістично налаштовані люди, — говорить Олександр Льодовий. — Казали, що ми вас і спалимо, і вб"ємо, і гроби готуйте, і що нам жарко в наметі скоро стане. Про це ми писали заяви в міліцію. Чому вони зробили це саме сьогодні — невідомо.

18 квітня у Вищому апеляційному суді розглядатимуть справу про передачу приміщення Катерининської церкви віруючим одного з патріархатів.

Зараз ви читаєте новину «1 квітня двоє в масках підпалили віруючих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі