пʼятниця, 16 березня 2012 18:46

У термальному басейні в Берегово можна знепритомніти
5

"Ми вже три роки поспіль щозими у Берегово відпочиваємо — каже львів'янка Маріанна Коломойська, 56 років. - Такі термальні джерела є в Україні, а люди по Угорщинах, Туреччинах їздять. А тут дешево і головне - корисно: відпочиваєш, омолоджуєшся".

Закарпатське містечко Берегово розташоване за 5 кілометрів від кордону з Угорщиною. Населення - близько 20 тисяч осіб. Третина населення розмовляє угорською мовою і називає себе мадярами. Усі вивіски в місті українською та угорськими мовами. Визначний природний ресурс — термальні джерела, на яких фактично побудоване місто.

В самому центрі Берегова біля спортивної бази "Закарпаття" знаходиться побудований ще наприкінці 60-х років 50-метровий басейн з термально-лікувальною водою. Наповнюється басейн з гейзера півторакілометрової глибини, кремнієво-азото-вуглекисло-хлоридно-натрієвими водами високої мінералізації, що винищують більшість мікробів. Вода брудно-коричневого кольору, мутна, в будь-яку пору року має температуру близько + 50*С, але в басейні охолоджується до +33° С. Через таку специфіку, у ній не можна перебувати більше двух годин на добу — бо можна знепритомніти. Але в помірних дозах такі купелі корисні для людей з проблемами опорно-рухової системи, захворюваннями шкіри.

Туристи цілий рік приїжджають оздоровитися у багатих натрієм, кремнієвою кислотою, фтором, і ншими корисними мінералами водою. Вхід в басейн коштує 30 гривень.

Всередині комплексу ремонт проводився ще за радянських часів. Шафки для одягу без замків, у душових холодно та сиро, фенів для сушки волосся немає. Проте, відвідувачів не бракує. На вихідних з дев'ятої ранку до обіду під комплексом утворюються багатометрові черги.

Зняти житло від 30 гривень за людину можна у місцевих жителів. На свята ціни піднімають вдівічі. Можна відвідати приватний оздоровчий комплекс "Жайворонок". Вхід у критий термальний басейн коштує там 50 гривень за годину, є соляна кімната із сіллю із містечка Солотвино.

Зараз ви читаєте новину «У термальному басейні в Берегово можна знепритомніти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі