четвер, 31 січня 2013 23:18

У мечеть треба заходити босоніж
15

Голуба мечеть є одним із символів Стамбула
Фото: ФОТО: Ірина КОЗЮПА
Вхід у мечеть безкоштовний

Голуба мечеть — одна з найкрасивіших у Стамбулі. Місцеві називають її Султанахмет. Мечеть розташована в історичній частині міста. Її характерна ознака — шість мінаретів. Навпроти знаходиться Айя Софія.

Вхід у Голубу мечеть безкоштовний. Туристи користуються окремим від вірян входом. У спеціальній кімнаті потрібно роззутися. Тут же можна взяти безкоштовні одноразові пакетики для взуття. Жінки мають надіти хустку на голову. У мечеть не можна заходити в шортах, коротких спідницях і з глибоким декольте.

"O`k. You can go" - каже чоловік, оглядаючи мій зовнішній вигляд. Я навіть трохи хвилювалася, адже вперше прийшла в мечеть. Не хотілося проявити неповаги до мусульман.

Підлога у мечеті встелена килимами. Деякі туристи сідають біля колон. Взуття можна носити із собою, або поставити у спеціальні комоди.

Під час молитви туристів у Голубу мечеть не пускають. Мусульмани перед входом у храм миють ноги, руки та обличчя у спеціально відведеному для цього місці. Жінки моляться окремо від чоловіків. Туристи відділені від вірян дерев'яними перегородками.

Тепер розумію, чому мечеть називають Голубою. В інтер'єрі переважають білі та блакитні керамічні кахлі ручної роботи. Купол і напівкуполи прикрашені написами - сурами з Корану і висловами пророка Мухаммеда. Рослинні мотиви в оздоблені є домінуючими. Трапляються тюльпани, лілії, гвоздики, троянди, а також орнаменти різних кольорів на білому тлі. У той ще час відсутні будь-які портрети чи зображення.

Мечеть добре освітлена — будівля має 260 вікон і чимало світильників, які звисають зі стелі до самої підлоги.

При виході туристи можуть зробити пожертву мечеті. Я дала одну ліру (близько 5 гривень). Чоловік дав мені кольоровий папірець із текстом турецькою мовою. Єдине, що я розібрала, це сума моєї пожертви.

Взуватися довелося, стоячи на холодній плитці біля виходу з мечеті. Добре, що чоботи на замку.

Біля мечеті можна ще погуляти внутрішнім двориком. Він такого самого розміру, як і сама будівля. Тут є макет мечеті і таблички-підказки туристам, як себе правильно поводити у храмі.

Зараз ви читаєте новину «У мечеть треба заходити босоніж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі