неділя, 03 лютого 2013 01:02

Роксолана похована біля найбільшої мечеті Стамбула
20

У дворі мечеті знаходиться цвинтар. У двох сусідніх мавзолеях спочиває султан Сулейман і Роксолана
Фото: ФОТО: Ірина КОЗЮПА
Віруючі миють руки і ноги перед входом у мечеть
Мінарет. Всього їх чотири

Мечеть Сулейманіє я відвідувала двічі. Дуже хотіла побачити могилу Роксолани. Вона похована на цвинтарі у дворі мечеті поряд із султаном Сулейманом. Їх мавзолеї знаходяться поряд. На жаль, мені не пощастило. Цвинтар був закритий для туристів. Там проводились реставраційні роботи.

Навіть і без могили Роксолани враження від Сулейманіє якнайкращі. Як зовні, так і всередині мечеть виглядає дуже вишуканою. Вона друга за значенням (перша - Голуба мечеть) і перша за розмірами у Стамбулі. Будівля вміщує понад 5 тисяч віруючих. Мечеть розташована у старій частині міста з вузенькими кам'яними вуличками, недалеко від Стамбульського університету.

Навколо мечеті туристи і віруючі ходять стежками, щоб не топтапи газон. Також тут ростуть дерева. Можна відпочити на лавочках.

Вхід у мечеть безкоштовний. При бажані туристи можуть зробити пожертву.

Віряни і туристи користуються різними входами, але всі без винятку мають роззутися і зайти в мечеть босоніж. Жінкам потрібно сховати волосся під хусткою. Не можна йти в мечеть у короткій спідниці чи з великим декольте.

При вході для взуття можна взяти безкоштовні одноразові пакетики. У мечеті є спеціальні полички для речей, але більшість туристів носять їх із собою.

Жінки і чоловіки моляться окремо. Туристи відгороджені від віруючих дерев'яними решітками. У Голубу мечеть не пускали під час молитви, а в Сулейманіє дозволяють. Головне, не заважати і не фотографувати віруючих. Двічі заходила у цю мечеть і двічі потрапляла на молитву.

Підлога Сулейманіє, як і у всіх мечетях, встелена килимами. Туристи люблять на них посидіти. Мені сподобалась, що тут менше туристів, ніж у тій же Голубій мечеті і можна спокійно подумати.

Мечеть побудована у 1550-1557 роках. Купол має висоту 53 м і діаметр 26,5 м. Всередині мечеть добре освітлена - є 136 вікон і світильники.

В оздоблені мечеті переважають теплі кольори — рожевий, різні відтінки жовтого, коричневий. Купол і напівкуполи прикрашені написами - сурами з Корану і висловами пророка Мухаммеда.

При виході з мечеті стукнулася головою об навіс. Охоронець відразу запитав чи зі мною все добре і чи мені потрібна допомога.

Уночі мечеть підсвічується і виглядає ще величніше. Біля Сулейманіє є місце з якого відкривається фантастичний вид на Босфор, азійську частину Стамбула та Золотий ріг. Тут варто побувати і у день, і коли звечоріє. Тоді гарно видно нічне місто і мости через Босфор.

Зараз ви читаєте новину «Роксолана похована біля найбільшої мечеті Стамбула». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі