середа, 27 червня 2012 13:04

Президент Еквадору ходить обідати без охорони
25

Фото: Фото з архіву Тараса Скальського

Львів'янин Тарас Скальський взимку 2010 року подорожував країнами Латинської Америки. Був у Чилі та Еквадорі.

Чилі — одна з найзаможніших країн Латинської Америки. "Вздовж дороги через кожні сто метрів стоять ліхтарі. На кордоні туристів всіх ретельно перевіряють. Посеред дороги нас зупинила міліцейська машина. Речі акуратно перевіряють в рукавицях", - розповів кореспонденту Gazeta.ua Тарас Скальський.

Країна дбає про інфраструктуру. Автобани вздовж пустелі схожі за якістю на німецькі. В  метро дуже чисто. На стелі встановлені кондиціонери й розпилювачі вологи, щоб не було душно.

У Чилі багато німецької діаспори.

"Очевидно весь німецький Вермахт свого часу виїхав туди. Ці люди дуже заможні. Можуть собі дозволити служницю та басейн. Вони створили німецькі школи, живуть цілими кварталами", - зауважив львів'янин.

Для українців візи в Еквадор не потрібно – їм потрібні туристи з грошима.

"Головне при знайомстві відразу сказати, що ти не "грінго", тобто не з США – тоді люди стають більш відкритими. Для латиносів біла людина – автоматично "грінго" (байдуже європеєць чи ні), а Штати в Латинській Америці не любить ніхто! Коли я казав, що приїхав з України, еквадорці цікавилися: "А де така країна?". Коли розуміли, що це - не Америка, ціни "танули" як сніг на сонці. Люди ставали ще привітнішими, ніж були, і пропонували допомогу."

"У селищі Амбато живуть нащадки індійських племен, які з діда-прадіда розводять коней і виготовляють різні вироби зі шкіри: одяг, взуття, сумки, капелюхи. Я вийшов з автобуса при в'їзді в село. Базар був далеченько. Я не зовсім знав, як туди добратися. Звернувся по допомогу до перехожого. Еквадорець запропонував: "Я візьму таксі і тебе відвезу. Ти сам не знайдеш".  Дорогою ми розговорилися. Той чоловік продає сувеніри та дерев'яні люльки. Він саме їхав торгувати на базар. Уже на місці я запитав, скільки йому винен. Але еквадорець відмовився брати гроші. Пояснив: "Я заплачу. Ти - у гостях…"

Еквадор - це одна з 13 країн, яку перетинає екватор. Він знаходиться в селі Мітад Дель Мундо (Mitad del Mundo), тобто "Середина світу". Із північного вокзалу Кіто туди їздить автобус. Там знаходиться географічний комплекс з обсерваторією. На постаменті з позначками "північ", "південь", "захід", "схід" стоїть металевий глобус. Через нього і весь комплекс іде оранжева лінія. Вона символізує поділ Земної кулі на дві частини. Там можна стати так, щоб ліва нога була у Північній півкулі, а права - у Південній.

"Багато людей намагаються зафіксувати на камеру, як вони ставлять на екваторі яйце. Тобто момент, коли воно опиняється посередині світу. Треба поставити його вертикально на гострий кінчик на лінію екватора. За легендою, той, кому це вдасться, буде щасливим. Мені розповідали, що треба надбити варене яйце, тоді воно стоятиме. Але не всі про це знають. Доходить до смішного: туристи намагаються ставити на екватор сирі яйця, які розбиваються і течуть", - пригадав Тарас.

Еквадорська влада відкрита для народу, тому її поважають.

"Підвечір на центральній площі Кіто я помітив невеликі групи людей. Еквадорці розмахували національними прапорами і щось радісно співали. Через кілька хвилин на балкон другого поверху вийшов чоловік у звичайній білій сорочці без краватки і привітно махнув усім рукою. Люди з натовпу поплескали, щось покричали і поспівали. Потім частина розійшлася. Я спитав "мітингуючих", хто то був. Вони пояснили: "Це - наш президент Корреа". Я поцікавився, чому президент без охорони? Невже йому не страшно? Місцеві здивувалися: "А чого боятися? Він може вийти в обід з будинку, зайти в кав'ярню попити кави. Дорогою поговорити з перехожими, спитати, що кого хвилює…"

Президент Еквадору має дуже велику підтримку у народу. Колись, закінчивши навчання, майбутній глава держави оселився в індіанському поселенні, далеко в горах в провінції Котопаксі. Він провів там близько року, їв ту ж їжу що і місцеві індіанці й допомагав вирішувати найнагальніші проблеми. За його указом, американці, які видобувають в Еквадорі нафту, мусять вкладати кошти в розвиток країни. Хочете брати нафту - будь ласка, але не забруднюйте довкілля, вирубали дерева - посадіть натомість інші.

Еквадорська поліція не бере хабарів і допомагає туристам.

"Я ходив на оглядову вежу ввечері, опинився в районі Панессійо. Звідти добре видно все місто. Спитав у поліцейського, як дістатися в готель. Показав рукою, що він розташований внизу, в центрі міста. Пояснив, що в районі живе біднота. Запропонував відвезти мене до мого готелю на службовому автомобілі. В авто вже сиділи троє поліцейських і працівниця бару, яку вони підібрали дорогою. Довезли мене під самі двері, дочекались, поки зайду всередину."

Середні зарплати в Еквадорі - 80-100 доларів на місяць. Якщо людина отримує до 200 - це дуже хороші гроші. У поліції - вищі заробітки. Старший офіцерський склад заробляє більше 1000 доларів, поліцейський з 5-ти річним стажем – близько 800 доларів.

Стародавнє поселення інків Інгапірка побудоване в кінці 15-го сторіччя. Там використана така ж полірована кам'яна техніка, як і в поселенні Мачу Пікчу в Перу.

"Раніше Інгапірка була індіанської селом до того, як стала фортецею інків. Кам'яні будівлі зведені по спеціальній техніці. Інгапірка знаходиться на висоті 10000 футів, так що потрібно брати з собою теплий одяг. З боку поселення стоїть Храм Сонця - кам'яна споруда, побудована на вершині скелі на краю обриву. Камені так ретельно обробляли і підтесували, що виходила міцна і головне рухома конструкція. Вона витримує навіть землетрус,  камені не розколюються і не руйнуються. Храм будували в суворій відповідності з астрономічними знаннями. В період весняного та осіннього рівнодення сонце потрапляє прямо в центр головних дверей."

Еквадор — країна вулканів. Їх в країні 12.

"Мешканці говорять про виверження вулканів спокійно, бо це для них звична справа. Один з найбільших - Пічінча. У 1999 році він покрив Кіто кількома сантиметрами попелу. Сьогодні  вулкани — Guagua, 4784 м над рівнем моря, і Rucu, 4698 м - відкриті для сходження навіть для туристів. "Найвищий діючий вулкан Еквадору — Котопахі, 5897 м над рівнем моря. За останні 250 років він вивергався близько 50 разів. Мені не пощастило побачити вулкан "в дії" - гору вкрили хмари. Еквадорці казали, що він досі "кипить" та викидує тонни попелу в атмосферу і час від часу лаву."

Зараз ви читаєте новину «Президент Еквадору ходить обідати без охорони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі