понеділок, 24 липня 2023 11:27

Назвали найпопулярніші озера Закарпаття для відпочинку всією сім'єю
7

Українські Карпати стали чи не найпопулярнішим курортом під час війни.

До моря другий рік немає доступу. Люди їдуть відпочити серед природи. Перевагу віддають річкам та озерам.

Озеро в Буковелі
Фото: unsplash
Солоні озера в Солотвино
Солоне озеро в Солотвино
Хащованське озеро
Хащованське озеро

Розкажемо про найбільш популярні озера карпатського регіону, у яких дозволене купання та які варто включити у маршрут подорожі під час відпустки, пише rbc.

"Буковельське море" серед гір

Цього літа готелі гірськолижного курорту Буковель у селі Поляниця Івано-Франківської області приймають великий потік туристів. Однією із принад локації є велике штучне озеро Молодості. На його створення витратили 150 млн грн. Довжина водойми 750 м, ширина – 140 м. Максимальна глибина – 8 м. Температура вода в озері влітку – 22-23 градуси.

Туристи називають його "буковельським морем" серед гір. Пляж завдовжки 2 км обладнаний шезлонгами, роздягальнями та зонами розваг: гірки, катамарани, гідроцикли. Працюють рятувальники та медпункт.

Вхід на територію озера безкоштовний. Шезлонг коштує 200-250 грн.

Солотвинські озера – одне з семи чудес Закарпаття

На місці старих соляних шахт поблизу селища Солотвино на Закарпатті виникли солоні озера. Солоність води у них наближається до рівня Мертвого моря. Дослідники стверджують, що за деякими лікувальними властивостями українські озера навіть більш цілющі. Поблизу Солотвиного є також прісні та йодовані озера.

Найбільше озеро в Солотвиному – Кунігунда. За легендою, його назвали на честь дружини князя Ярополка – німецької княжни. Утворилося озеро внаслідок невдалого вибуху на соляній шахті 1902 року. Виявилося, що це чудова водойма для оздоровлення. Озеро має також цілющі грязі.

Через недоступність моря, Солотвино стає популярною локацією. В цьому році туди потягнулися туристи з усієї України. Планують відпочинок від 10 днів. В селищі міського типу працюють близько 90 баз відпочинку, у басейнах готелю подається солона вода з озер. Щоб привернути більше туристів, місцева влада відремонтувала більшість доріг та оновила системи водопостачання.

Хащованське озеро

Озеро, до якого зручно дістатися автомобілем. На межі Львівської та Закарпатської областей знаходиться ще одна відома водойма для купання – Хащованське озеро в оточенні мальовничих пагорбів. Це село Нижній Студений Закарпатська область. Його розміри – 200 м у довжину та 80 м у ширину.

Автор: 7cars
  Хащованське озеро
Хащованське озеро

Влітку вода в цьому озері добре прогрівається. Зараз його називають "Озеро Vita" за назвою курорту поряд. Навколо водойми облаштований піщаний пляж, є альтанки з мангалами. Можна поселитися у навколишніх садибах. Комплекс біля озера має ще басейни для гостей. Слід зауважити, що вхід для відвідувачів тут платний – 50 грн.

Особливість Хащованського озера – зручне транспортне сполучення місцевості. Від траси Київ-Львів-Чоп до села веде відремонтована дорога. До курорту Славське – 16 км.

Озеро Дийда

Улюблене озеро жителів Закарпаття. Знаходиться за кілька кілометрів від міста Берегово на місці колишнього піщаного кар'єру. Це велика водойма – площа озера понад 54 гектари, а глибина – до 16 м. За розмір й цю водойму називають морем. Озеро приваблює все більше туристів щороку. Навколо розбудовується туристичне житло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три природні заповідники, які необхідно відвідати усією сім'єю

На березі є пляжна зона, територія для наметів, яка розділена на зони. Там облаштовані альтанки, мангали, освітлення. На іншому березі – два ряди котеджів для туристів, там окремий пляж. Біля озера великий вибір розваг: від гірки до катамаранів та катерів. Є поле для волейболу та футболу. Також поблизу пляжу працює продуктовий магазин, піцерія.

Автор: pmg
  Озеро Дийда
Озеро Дийда

Вхід до озера платний – 100-150 грн для дорослих. Зупинка у зоні для кемпінгу – 300-1500 грн.

На волинських Шацьких озерах триває курортний сезон. Туди з'їжджаються на відпочинок з усієї України. Розкажемо про найпопулярніші озера довкола селища Шацьк. Як до них доїхати, де зупинитися та у скільки обійдеться такий відпочинок.

Другий рік поспіль доступ до моря українцям закритий не лише через воєнні дії, а й через масштабну екологічну катастрофу, яка сталася після підриву росіянами Каховської ГЕС. Тому українці шукають інші варіанти, де провести відпустку чи вихідні.

Зараз ви читаєте новину «Назвали найпопулярніші озера Закарпаття для відпочинку всією сім'єю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі