четвер, 27 липня 2023 01:19

Скільки коштує доба відпочинку на Шацьких озерах

Скільки коштує доба відпочинку на Шацьких озерах

На волинських Шацьких озерах розпочався курортний сезон. Туди з'їжджаються на відпочинок з усієї України.

Другий рік поспіль доступ до моря українцям закритий не лише через воєнні дії, а й через масштабну екологічну катастрофу, яка сталася після підриву росіянами Каховської ГЕС. Тому українці шукають інші варіанти, де провести відпустку чи вихідні.

Розкажемо про найпопулярніші озера довкола селища Шацьк. Як до них доїхати, де зупинитися та у скільки обійдеться такий відпочинок.

Озеро Світязь

Є найбільшим та найглибшим серед Шацьких озер. Максимальна глибина сягає майже 60 метрів. Але саме сюди туристичні експерти радять їхати відпочивати з дітьми.

"Сам берег мілководний. Дітям буде там безпечно. Щоб нормально поплавати дорослому, доведеться йти далеко від берега. Щоб зайти на глибину, маєш пройти щонайменше 200-300 метрів", – розповідає fakty власник туристичної компанії Любомир Бованько.

Вода в озері неймовірно чиста та прозора. А ще – корисна.

"Після купання в цьому озері ваша шкіра стане м'якою та гладенькою, бо у складі води містяться срібло та гліцерин. За легендою, у давні часи воду зі Світязя набирали у великі бочки та возили жінкам із Німеччини, щоби ті приймали ванни", – каже експерт.

Найближчі населені пункти: Світязь, Пульмо.

Озеро Пісочне

Друге за популярністю озеро. У ньому теж дуже прозора та чиста вода. Також у своєму складі має срібло та гліцерин. Середня глибина Пісочного – 7 метрів, а максимальна – доходить до 16 м. Спуск із берега пологий.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Carpe Diem (Лови Момент)))) (@okchenos)

"Насправді особисто для мене номер один – озеро Пісочне, а не Світязь. Там піщаний пляж, дуже мальовничо та гарно. Вздовж берегової лінії є сосновий ліс. Також на території є бази відпочинку і кемпінги. А ще – там дуже чиста вода. Зазвичай тут набагато менше людей, ніж на Світязі", – розповідає Любомир Бованько.

Найближчі населені пункти: Гаївка, Мельники.

Озеро Чорне Велике

Озеро насправді невелике. З кожним роком місцина стає популярнішою серед туристів.

Саме на це озеро їдуть любителі порибалити. Можна спіймати коропа, плотву, карася й навіть величезного сома.

Найближчі населені пункти: Шацьк.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Галина (@halynn_ka)

Озеро Люцимер

Місцина популярна серед рибалок. Там водиться щука, судак, лящ, лин, в'юн, короп, карась, білий амур та вугор. Пляж Люцимера піщаний, є лавочки та переодягальні.

"Варто зауважити, що вода в цьому озері не дуже чиста, темна. Тож для риболовлі годиться, а для купання - ні", – розповідає Любомир Бованько.

Найближчі населені пункти: Шацьк.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Педіатр | Ольга Ткачук (@pediatrynya)

Де жити на Шацьких озерах

Навколо озер є декілька населених пунктів. Найчастіше туристи орендують житло в селищі Шацьк, в селах Світязь, Підманове, Гряда, Пульмо, Пулемець, Іллічівка та Мельники. Там можна зупинитися на базах відпочинку, у готелях чи приватних садибах.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Andriy Kovalchuk (@11kovalchuk)

Ціни залежать від рівня комфортності житла, відстані до озера та сезону. Найдорожча оренда – в липні та серпні. Найнижчі ціни – у травні та вересні.

Доба проживання на базі відпочинку обійдеться щонайменше у 800 грн. Зазвичай у вартість входить і сніданок.

Доба в готелі без сніданку коштуватиме 900 – 1200 грн.

"Можна відпочивати у приватних садибах, але врахуйте що умови там можуть бути не дуже добрими. Такий собі бюджетний відпочинок. Там за кімнату сплатите від 400 до 600 грн", – розповідає Любомир Бованько.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шацькі озера – чи є туристи на Волині та які нові правила відпочинку

Якщо хочете максимально зекономити, то розглядайте варіант кемпінгу. Врахуйте, що на Шацьких озерах заборонено самовільно розміщувати намети в необладнаних місцях. За розміщення намету доведеться заплатити 30 грн, ще 30 грн – за стоянку автомобіля.

Розваги на Шацьких озерах

Шацькі озера – це не тільки пляжний відпочинок. Можна не лише позасмагати на пляжі та покупатися в озері, а й активно відпочити. Для туристів пропонують:

риболовлю,

оренду яхти (компанія до шести осіб) – 900 грн за год,

катамаран – 200 грн за год,

сапборд – 100 грн за год,

уроки дайвінгу (950 грн за урок тривалістю одну годину з фото занурення).

Можна також орендувати катамаран. За годину доведеться сплатити 150 грн.

Також туристам пропонують екскурсії. Транспорт на вибір – човни, байдарки, велосипеди чи позашляховики. Вартість послуги залежить від обраного виду транспорту.

Що подивитися на Шацьких озерах

У селі Світязь розташований Петропавлівський чоловічий монастир. Він побудований у 2002 році навколо старовинної 150-річної Петропавлівської церкви.

А у селі Зимне увагу туристів та паломників привертає Зимненський Святогірський Успенський жіночий монастир. За легендою, ще в Х столітті у цих краях молився святий князь Володимир.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Водоспад та унікальні скелі – де погуляти на природі в Рівному

Як доїхати до Шацьких озер

Доїхати на Шацькі озера можна на громадському транспорті або ж автомобілі. Залізничного сполучення немає.

"Найближча залізнична станція – місто Ковель. Звідти на озера можна виїхати на приватних мікроавтобусах або на таксі. Їхати – орієнтовно годину. З автостанції міста Ковеля, яка розташована неподалік залізничного вокзалу, їздять рейсові автобуси. Звідти їхати орієнтовно півтори години", – каже Любомир Бованько.

З Києва від метро Героїв Дніпра курсують прямі автобуси Київ – Шацьк – Світязь. Квиток коштує 500 грн.

Шацький національний природний парк створили на території Шацьких озер на Волині 28 грудня 1983-го. Усього в сучасних межах парку є 23 озера.

Шацькі озера – одна з найбільших груп озер в Європі. Озеро Світязь – найбільше озеро України.

Світязь відзначається прозорою водою, багатою різноманітністю риби, водоплавними птахами. Користується великою популярністю у туристів. Крім Світязя, до Шацького природного парку належать ще 22 озера, в тому числі Пулемецьке, Пісочне, Кримне та Луки.

Зараз ви читаєте новину «Скільки коштує доба відпочинку на Шацьких озерах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі