понеділок, 19 листопада 2012 12:45

Італійці призначають побачення біля затопленого човна
10

Фото: Фото Оксани Євтушенко

Киянка Оксана Євтушенко тиждень провела у Римі – столиці Італії.

"У нас вже майже все листя облетіло, а там ще тепло і все квітне, - каже Оксана. – 5 днів ходили у платтях, шортах і футболках. Лише в останній день температура трохи впала, йшов дощ, тому гуляли під парасольками".

Радить гуляти Римом без екскурсовода.

"Екскурсовод мені і подрузі набрид ще в перший день, - згадує киянка. – Він весь час говорив російською, не давав нам часу на фотографування і постійно підганяв. З другого дня ми ходили самі. У Римі кожна вулиця і будинок пов'язані з історією. Усе місто нагадує великий музей".

Спочатку дівчата відвідали площу Іспанії у центрі Риму.

"Площу назвали на честь іспанського посольства, яке знаходиться там. У північній частині площі розташовані Іспанські сходи і церква Трініта-ді-Монті. Перед сходами – фонтан Баркачча у вигляді напівзатопленого човна. Тут італійці люблять призначати побачення. У південній частині площі з 1620 року знаходиться палаццо ді Спань з "колоною Непорочної". Її італійці встановили на честь проголошення догми про непорочне зачаття. Площа Іспанії є центром римського кварталу моди. Тут під відкритим небом щосезону проходять покази колекцій відомих кутюр'є. У бутиках можна придбати найвідоміші італійські модні марки, але вони будуть вдвічі дорожчими, ніж у таких же магазинчиках у віддалених районах Риму".

Не радить нічого купувати у центрі Риму.

"Ціни несправедливо завищені. Півлітрову пляшку води туристам намагаються втюхати за 5 євро. Для цього італійці набирають на роботу російськомовних продавців. Ціну усі тримають однакову. Коли спека і дуже хочеться пити, мусиш купувати. Торгуватися ніхто не хоче. У центрі Риму маса питних кюветів. Самі римляни постійно з них п'ють воду. Краще один раз купіть пляшечку води в супермаркеті і періодично наповнюйте її з кюветів. Фрукти і снеки теж краще купити в супермаркеті – набагато дешевше".

Щоб не заблукати, купили путівник.

"Багато італійців добре розуміють англійську. Усі визначні пам'ятки нанесені на карту. За кожним поворотом обов'язково знайдеться якийсь монумент, пам'ятник історії або стародавня базиліка. Будь-який італієць, навіть якщо дуже поспішає, люб'язно зупиниться і вкаже напрямок".

Оксана каже, що італійці часто запитують у туристів, звідки вони.

"Коли чують про Україну, згадують Андрія Шевченка. Троє співрозмовників хвалились, що на них колись працювала українка. В одного – няньчила дітей, в іншого – літню маму, ще в однієї пані – готувала їсти і прибирала у будинку. Ми слухали, і аж серце щеміло. Наших людей на заробітках там дуже багато. Зайшли пообідати у ресторанчик і почули українську. Розговорилась. Це була жінка з Франківська. У піцерії місила тісто. В Римі працює третій рік. З чоловіком розлучена. Гроші відправляє донькам-студенткам".

Радить відвідати Римський форум - це центр античного Риму. Вхід туди 5 євро – 55 грн. У свята туристів пускають безкоштовно. Ще за 5 євро можна сфотографуватися з чоловіками, переодягненими у римлян.

"Аніматори ходять з мечами і накидками, як у давні часи. Багато з них – худі, з обвислими животами, тому чіпляють на животи макети з рельєфними м'язами. Чіпляються до туристів на кожному кроці, щоб заробити гроші. За півгодини з одним з них сфотографувалося четверо дівчат – аніматор поклав до гаманця 20 євро. Можу тільки уявити, скільки він заробляє за день".

Рекомендує за допомогою путівника відшукати Колізей, Храм Сатурна, Храм Вести, арку Тита, Священну дорогу, по якій їхали на колісницях тріумфатори.

 

Зараз ви читаєте новину «Італійці призначають побачення біля затопленого човна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі