середа, 18 грудня 2013 17:41

Для прикраси угорського Парламенту витратили 40 кілограмів золота
8

Фото: Фото: Ольга Швед

Будівлю угорського Парламенту за правом вважають однією з найкращих архітектурних пам'яток Будапешту і усієї країни. Це одна із найгарніших будівель органів влади у світі.

Неоготична будівля носить титул другого найбільшого Парламенту Європи.

Будівництво Парламенту у Будапешті тривало з 1880 до 1906 року. Задум виник відразу після об'єднання Буди та Пешту в 1873 році. Конкурс на найкращий проект виграв відомий архітектор Імре Штейндль, його на той час вважали екстравагантним, бо він творив у неготичному та готичному стилях. Ділянку під забудову обрали на східному березі Дунаю між двома мостами в Будапешті — Сечені та Маргіт.

Парламент відкритий для всіх туристів у період парламентських канікул, там щодня проводять екскурсії російською мовою. Львів'янка Дарина Мотик влітку побувала в Будапешті і відвідала угорський Парламент.

"Більшість кімнат та зал у будівлі відкриті для туристів. Найцікавішою для мене стала виставка коштовних прикрас угорських монархів. Є корона святого Іштвана - засновника держави, його золота булава і срібна шабля. Вражає саме приміщення як і ззовні, так і зсередини. Красиві парадні сходи, розписні плафони на стелі, а в великому залі розташований бюст архітектора - Імре Штайндль. У Головному залі є портрети політичних діячів Угорщини та народних героїв. Серед них є і зображення князя Арпада, під проводом якого мадярські племена перейшли через Карпати і завоювали Трансільванію. Але найвеличніший у залі скульптурний портрет короля Іштвана I, відомого в Європі як Святий Стефан. Він заснував королівство Угорщина", - розповідає Дарина Мотик.

Угорський Парламент займає площу 18000 квадратних метрів. Довжина будівлі - понад 250 м, ширина - понад 120 м, а висота - близько 100 м. Його інтер'єр включає 10 внутрішніх дворів і майже 700 кімнат. На фасаді будівлі розміщені скульптури угорських королів і вождів. Всередині будівлі розташований Головний зал, в якому налічується шістнадцять кутів, а по його боках - два інших важливих приміщення, в кожному з яких раніше засідала одна з палат парламенту - Верхня і Нижня палати. У внутрішньому інтер'єрі використали для прикрашання більше 40 кілограмів чистого золота.

 

Зараз ви читаєте новину «Для прикраси угорського Парламенту витратили 40 кілограмів золота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі