четвер, 21 квітня 2011 02:30

Жителі Гоа миються п'ять разів на день

Туристичний сезон у Гоа, південно-західному штаті Індії, триває з листопада до квітня. У цей період там сухо, температура повітря +27...33°С.

— Давно мріяла про Індію, але думала, це дуже дорого та ризиковано, — говорить киянка 31-річна Наталя Словінська. — У лютому через заворушення в Єгипті турагенції почали пропонувати дешеві тури на Гоа. Поїхала у кінці березня на 12 днів. За двох із подругою заплатили 1800 доларів.

Летіли з пересадкою в Арабських Еміратах. Дорога тривала 16 год. О четвертій ранку в гоанському аеропорту Даболім українських туристів зустріла гід.

— Доки розвозили всіх по готелях, нам в автобусі розказували, як поводитися. Щоб не фотографували місцевих, бо образяться. То неправда. Ми з усіма знімалися на пам'ять, навіть із сикхами у чалмах. Вони дуже тішилися. Нас застерігали, що не слід гуляти по пляжу після заходу сонця, бо забере поліція. Із собою радили мати 500 рупій на хабар. А ми гуляли і жодного разу патруля не бачили.

— Українки розмовляли англійською і роззувалися перед тим, як зайти до магазину. За це отримували більші знижки, ніж росіяни, які спілкувалися жестами і заходили взуті.

На Гоа заведено торгуватися. Продавці часто знижують ціну вчетверо.

— Місцеві живуть бідно, у будинках, схожих на сараї. Але мають телевізори, холодильники, мопеди. Приїжджі заробітчани сплять на вулиці, замотані у покривала. Усі чистоплотні, миються по п'ять разів на день, скрізь облаштовані душові кабіни. Індійці бояться сонця, без потреби не виходять на вулицю.

Туристки купували на базарі ананаси й мили їх господарським милом. Воду пили лише з пляшок, куплених у супермаркеті. Жодного разу нічим не отруїлися. Дезінфікувальних засобів та спреїв від комарів узяли багато, але ними не користувалися.

— У готелі годували приготовленими на пару овочами та омлетом. У ресторанах замовляли рибні та рисові страви. Якщо не попереджали, що хочуть без спецій, то приносили дуже пекуче. Уздовж пляжу розташовані шеки — в них можна наїстися за 5 доларів. Усі наші п'ють знаменитий гоанський ром. Пляшка — 24 гривні.

Вулицями Гоа бродять дикі корови. Вони не молочні, тому доїння не потребують. Удень тварини сплять у кущах, ввечері виходять порпатися на смітниках поблизу ресторанів. Корів ніхто не чіпає.

За $50–100 можна поїхати у джунглі до водоспаду. Там водяться мавпи. Також варто подивитися плантації спецій, храми, відвідати "маленький Тибет" — місто-монастир.

Зараз ви читаєте новину «Жителі Гоа миються п'ять разів на день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі