середа, 02 листопада 2011 06:45

За продуктами швейцарці їздять у Німеччину

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  У центрі швейцарського міста Берн стоїть дитячий атракціон-карусель. Покататися коштує євро
У центрі швейцарського міста Берн стоїть дитячий атракціон-карусель. Покататися коштує євро

Вінничанка 28-річна Валентина Андрощук минулого місяця повернулась з відрядження зі Швейцарії та Франції. Їхала автобусом через Польщу й Німеччину.

— У Женеві вразив квітковий годинник, який щороку висаджують у центральному парку із шести тисяч рослин. Цвітуть аж до пізньої осені. Сподобався фонтан, який б'є з центру озера в місті — сягає 150 метрів заввишки.

Ритм життя в столиці Швейцарії нагадує українську провінцію — магазини працюють до 17.00. У п'ятницю о 15.00 майже всі заклади зачинені.

— Швейцарія славиться найточнішими годинниками, тому збиралася купити по одному собі й чоловікові. Але вони там дорогі — найдешевший коштував близько 200 євро. Це кварцовий, а механічні — від тисячі євро.

Продукти в країні дорогі для місцевих. Вони їдуть скуповуватися в сусідню Німеччину — звідти везуть м'ясо, пиво, овочі, фрукти, крупи. Поїсти в їдальні обходиться близько 50 євро.

— Хліб смачний, має хрустку скоринку, а всередині м'який. Буханець коштує близько 3 євро. У Женеві збереглися багато сироварень, де все роблять вручну. Закваски стоять у великих дерев'яних діжах. У них також і варять сир — так він набуває приємного присмаку. Бути в сироварні довше кількох хвилин неможливо, бо там смердить. При виході можна придбати кусок сиру, по 70 євро за кілограм.

У Швейцарії вигідно купувати одяг під час сезонних розпродажів. Такі проводять у вересні та березні.

— Кофти, джинси та светри за акційними цінами виставляють прямо на вулицях. Взяла два светри "Дольче ґабанна" за 9 євро. Речі там надзвичайно прості та практичні. Кофти — без візерунків і будь-яких прикрас. Асортимент із трьох-чотирьох кольорів. Дешево також продають біжутерію та шарфи.

У країні зручно пересуватися велосипедом. Узяти його напрокат можна ледь не на кожній вулиці, це коштує 20 євро на день. На сімейні велосипеди чіпляють спеціальні кошики для дітей. За такі платять на 5 євро дорожче.

— Не варто жаліти 100 євро на поїздку гірською залізницею. Вона тягнеться на 5 кілометрів між містечками Лаутебруннен і Муррен. Залізниця починається як фунікулер під кутом 61 градус. У Ґречальпі пересіла в панорамний потяг на вузькоколійці. Такої подорожі, як швейцарськими горами, нема ніде. Із вікна видно гірський хребет Монблан, він завжди вкритий снігом. Майже кілометр поїзд їде туди підвісним мостом. На найвищій точці Альп розташований льодовий палац із крижаними фігурами. Там настільки чисте повітря, що аж паморочилося в голові. Коли сідали в потяг, було тепло, а виходили вже у сніги.

Для подорожі в гори радить брати теплі куртку та взуття. Температура повітря там близько +4°С.

1000

євро достатньо для поїздки у Швейцарію.

Із них 350 грн коштує шенгенська віза. Решта — витрати на проживання в готелях, харчування та екскурсії.

 

Зараз ви читаєте новину «За продуктами швейцарці їздять у Німеччину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі