вівторок, 13 листопада 2007 16:52

У Переяславі-Хмельницькому дорогі готелі

Я живу в Переяславі-Хмельницькому. В нашому місті 25 музеїв. Знайоме подружжя з Києва попросило скласти план мандрівки на один день, бо ночувати в Переяславі дорого. Найдешевший номер на двох у готелі "Пектораль" зі сніданком коштує 100 грн.

Дістатися до нас із Києва можна маршруткою від метро Харківська або Чернігівська. Проїзд коштує 10 грн, їхати трохи більше години. Знайомі Михайло та Надя приїхали в неділю. Першим пропоную відвідати музей, що хвалять усі туристи — Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини. Ми називаємо його музеєм під відкритим небом. Він схожий на Пирогово в Києві, але значно менший.

Усі експозиції можна оглянути в п"ятницю, суботу, неділю та понеділок. Музей розташований за Переяславом. Доїхати до нього можна лише на таксі за 15 грн. Але ми йдемо пішки, погода гарна, та й дорогу навпростець я знаю з дитинства. Подорож триває півгодини.

Тригодинна екскурсія музеєм коштує 60 грн для дорослих, 30 — для дітей. Ми відмовляємося. Платимо лише по 6 грн за вхідний квиток.

Музей архітектури та побуту складається з 13 тематичних частин: музею транспорту, космосу, хліба, Шолом-Алейхема. Нещодавно відкрили музей обрядів. Експозиції розташовані на 30 га поміж сільськими хатами і церквами. Біля кожного двору — тин, квітник, фруктові дерева.

— Таке враження, що ходиш селом XIX століття, — каже Михайло. — Тут і шинок, і школа, і стежечки, й вітряки. Таке миле озеро з острівком.

Показую улюблену березову алею. Тут завжди фотографуються молодята. Розповідаю, що в музеї знімали багато фільмів. Наприклад, останній "Сорочинський ярмарок" із покійним Дяченком і Сердючкою в головних ролях. Хвалюся, що сфотографувалася тоді з Андрієм Данилком.

Михайловій дружині Надії сподобався музей транспорту.

— Карети, сани, екіпажі минулих століть — дуже симпатична колекція. Є циганська кибитка.

Після двогодинної прогулянки прямуємо до міста. Поїсти в музеї немає де, тому зайшли до найдешевшого закладу в місті — кафе "Борщик" на вокзалі. Заклад нагадує їдальню: їжу береш сам. Але тут чисто, недорого й страви смачні. Солянка коштує 5,5 грн, м"ясо по-французьки — 7 грн, компот — 1 грн.

Знайомим екскурсія сподобалося. Увечері дзвонили, просили зводити ще кудись.

Зараз ви читаєте новину «У Переяславі-Хмельницькому дорогі готелі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі