вівторок, 11 березня 2008 16:21

Тварину за кордон везуть без квитка

Киянка Маріана Кожубей, 29 років, торік літала в Китай і хотіла взяти з собою кота.

— Ми з чоловіком вчилися разом в художній академії, — пояснює жінка, — Шон закінчив навчання на рік раніше і за угодою мусив повернутися додому, в Китай. А у мене ще на носі висить п"ятий курс. Тому і мотаємося в гості один до одного.

У гуртожитку до Маріани та Шона якось приблудило кошеня. Подружжя вирішило залишити його. Коли треба було їхати до Пекіна, жінка зрозуміла, що лишити кота — Вангога — нема на кого.

— Наші колеги-художники люблять експериментувати з кольором. Могли б викрасити тварину у кольоровий горошок чи смужку. А я б цього не пережила! Словом, не було кому довірити, — веде далі Кожубей.

Перед поїздкою жінка зробила коту щеплення проти сказу та чуми. Але працівники столичної авіакомпанії попередили Маріану, що у Пекіні тварину на тиждень заберуть — робитимуть щеплення від тамтешніх хвороб.

— Наші друзі, які теж перевозили кицьку і собаку, розказали нам жахливу історію, — каже киянка, — через кілька тижнів після тих щеплень тварини здохли. Тому я вирішила не ризикувати і відвезла Вангога до мами.

У Бориспільській ветінспекції радять перед вильотом з"ясовувати правила вивозу тварин. Ці норми відрізняються залежно від країни, до якої летить людина. Дізнатися подробиці можна за номером: (044) 281 73 93.

— Ми відповідаємо, щоб тварину на борт брали здоровою, — пояснює 31-річний Едуард Журибеда з Бориспільського відділу державної ветеринарної інспекції. — Крім ветеринарного свідоцтва для вивезення за кордон, обов"язково треба купити бокс-клітку, де тварина сидітиме під час перельоту.

Безкоштовно дозволяють перевозити лише собак-поводирів

Продавець столичного магазину "Природа"на вул. Богдана Хмельницького, 10 каже, що за євростандартом передня панель такої клітки має бути зроблена із залізних прутів, а не пластмасових, і щільно закриватися на замок. Дно боксу встеляють спеціальними пелюшками, що вбирають вологу. Ціна клітки — від 180 грн.

Деякі бокси у магазині "Лессі" на пр-ті Перемоги обійдуться у 2500 грн. Вони розраховані на великих собак. Мають отвори для мисок із водою та сухим кормом.

— Якщо на рейсі зареєстровано не більше двох тварин, дозволяємо перевозити їх у салоні літака, — каже Наталя, менеджер авіакомпанії "АероСвіт". — Але лише якщо улюбленець має вагу до п"яти кілограмів. Більший летітиме в багажному відділенні.

Квиток для тварини купувати не потрібно. Перевезення оплачується як додатковий багаж. За кілограм ваги треба заплатити $11. Безкоштовно дозволяють транспортувати лише собак-поводирів. Вони залишаються у салоні літака, на останніх сидіннях. Собаку в наморднику прив"язують на короткий повідок.

— Для вивезення тварин за кордон обов"язково потрібно оформити ветеринарний паспорт, в якому вказано зроблені щеплення, — говорить Наталя Прилука, 37 років, ветеринар столичної клініки "Чотири лапи", що на Подолі. — Не плутайте його з родослівною, — зауважує жінка, — з нею вас не впустять на борт літака.

При перельоті до країн Євросоюзу заздалегідь треба подбати про електронний чип для тварини. Це електронний паспорт, що вживляють під шкіру шприцом. У ньому фіксують інформацію про щеплення та місце проживання. Така послуга у столичних ветклініках коштує від 120 грн.

Для перевезення тварин залізницею оформлюють ветеринарне свідоцтво міжнародного зразка. Оплату оформляють як за 25 кг багажу. На питання кореспондента "ГПУ", в яких умовах і в якому вагоні перевозитимуть домашнього улюбленця, працівники вокзалу не змогли відповісти.

Зараз ви читаєте новину «Тварину за кордон везуть без квитка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі