вівторок, 15 січня 2008 14:51

Старий Брюссель має форму серця

Автор: фото: Юлія КОСИНСЬКА
  У парку Міні-Європа у Брюсселі є 300 моделей найвідоміших символів різних країн. Вони виконані у масштабі 1 до 25. Це — зменшена копія британського Біґ Бену. Парк люблять і місцеві жителі, і туристи
У парку Міні-Європа у Брюсселі є 300 моделей найвідоміших символів різних країн. Вони виконані у масштабі 1 до 25. Це — зменшена копія британського Біґ Бену. Парк люблять і місцеві жителі, і туристи

Дорогою до Парижа я зупинилася на кілька годин у Брюсселі. Вирішила трохи познайомитися з містом. Його називають столицею Європи.

Там розташовані центральні офіси європейських інституцій, зокрема Європарламент, штаб-квартира НАТО. Мій знайомий Сергій, 30 років, сказав, що вона далеко від центру й підійти до неї близько проблематично. Тому порадив витратити час корисніше. Сергій — український журналіст, працює у Брюсселі. Він допоміг мені позначити на карті міста невеликий маршрут, який я планувала здійснити за кілька годин.

Старий Брюссель має форму серця. Аби обійти його, справді потрібно не багато часу. Знайомство я почала з Гран Пляс. Її називають найкрасивішою площею Європи. Хоча насправді вона не така велика, як про неї пишуть у путівниках і відгуках. Це просто затишний квадрат. Щоправда, архітектура будівель XV–XVII ст. дуже вишукана і стильна.

На Гран Пляс є кав"ярня "Будинок із лебедями". Там полюбляли зупинятися Карл Маркс і Фрідріх Енгельс. Подейкують, саме тут вони написали "Маніфест Комуністичної партії". Поряд у провулку — скульптура, яку всі намагаються погладити, аби збулося бажання.

За ратушею, в невеликому провулку, символ Брюсселя — бронзовий Манекен Піс — хлопчик, що пісяє. Поблизу нього багато іноземців. Це пам"ятник малюкові, який у нехитрий спосіб врятував Брюссель від пожежі. Жителі міста вдягають його в різний одяг. У гардеробі — понад 2 тис. нарядів. Того дня він був у білій кофтині, що символізує захист жінок від насилля.

У кав"ярні "Будинок із лебедями" полюбляли зупинятися Карл Маркс і Фрідріх Енгельс

— Цього року на День незалежності України хлопчика вбрали у вишиванку, — каже Сергій.

Поряд продають смачні вафлі. Найдешевша коштує півтора євро (11 грн), вафля зі свіжою полуницею — 4,5 євро (34 грн).

Повз пам"ятник бельгійському королю Леопольду виходжу до нині діючого Королівського палацу. Він великий, огороджений. У певні дні тут проводять екскурсію. Потім прямую по "периметру серця" до католицького собору Святої Катерини. У ньому є куточок Румунської православної церкви. У районі антикварів Саблон заходжу до собору Святого Михайла. Він дуже подобається паломникам. Собор знаменитий своїми вітражами і статуєю Божої Матері з немовлям.

Парк Міні-Європа в іншому кінці міста. До нього їду в метро. Брюссельське метро не має турнікетів. Треба самому компостувати квиток. Але компостер на вході знайти непросто: непримітна будочка стоїть збоку, біля стіни. Виходжу на станції Ейзель. Поряд стадіон, де 1985 року під час фіналу Кубка чемпіонів із футболу відбулася сутичка між англійськими й італійськими вболівальниками. Тоді обвалилася стіна, яка поховала під собою 39 людей.

Міні-Європа розташована в Бру-парку. Попри прохолодну погоду, там багато людей. Школярів привели "знайомитися з Європою". У парку 300 моделей найвідоміших символів різних країн. Вони виконані у масштабі 1 до 25. Для нових членів ЄС залишені місця. Квиток до Міні-Європи коштує 13,5 євро (понад 100 грн). Біля парку зустрічаю земляків. Вони розмірковують, чи купувати квиток так дорого.

— Може, спробувати перелізти? — пропонує чоловік своїй супутниці. Паркан навколо Міні-Європи вгорі обнесено колючим дротом.

Поряд знаменитий Атоміум. Стальна конструкція з дев"яти атомів об"єднана в кристал заліза, збільшений у 165 млрд разів. У шести з дев"яти атомів-сфер є оглядові майданчики, можна побачити Брюссель.

Повертаючись до центру, я вийшла на станції метро Шуман і зазирнула до Європейського кварталу. Поблизу Європарламенту ходять ділові люди, а з тильного боку група школярів готується зайти на екскурсію. Будівля ЄС відкрита для відвідувачів.

Никифор виконує одне бажання на день

У Львові є бронзовий пам"ятник українському художнику-примітивісту ХХ ст. Никифору Єпифанію Дровняку. Його поставили у скверику біля Домініканського собору у травні 2006 року. Двометрова скульптура за півтора року вкрилася темною патиною. Але вказівний палець на лівій руці, що занесена над головою, та ніс — відполіровані до блиску.
— Уважають, що Никифор виконує одне бажання на день. Це новий львівський міф, — розповідає історик Петро Радковець, 43 роки. — Щоб омріяне збулося, треба залізти йому на коліна та дотягнутися до вказівного пальця. А ніс скульптурі натерли місцеві пияки — бо не дістають до пальця.

Дмитро ГАМАШ

Зараз ви читаєте новину «Старий Брюссель має форму серця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі