вівторок, 12 червня 2007 19:22

На Закарпатті пропонують відпочинок у хаті посеред лісу

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Школярки з Івано-Франківська приїхали з однокласниками на екскурсію в Долину нарцисів. Від села Драгово Хустського району Закарпатської області до цього заповідника 25 кілометрів. За проїзд у маршрутці треба заплатити 10 гривень. Вхід до заповідника для т
Школярки з Івано-Франківська приїхали з однокласниками на екскурсію в Долину нарцисів. Від села Драгово Хустського району Закарпатської області до цього заповідника 25 кілометрів. За проїзд у маршрутці треба заплатити 10 гривень. Вхід до заповідника для т

Подружжя 42-річних Світлани та Івана Рішків із села Драгово Хустського району на Закарпатті пропонує туристам екзотичний відпочинок. За 10 км від села Рішки реставрували одноповерховий дерев"яний будинок. До їхньої хатини посеред лісу можна добратися лише пішки.

— Ще років десять тому я прочитав у газеті, що королева Норвегії любить усамітнений відпочинок у лісовій хижі, — розповідає Іван. Русявий чоловік із сірими очима вбраний у світлі штани та сорочку. — У тій статті мене вразило, що для королеви найбільша екзотика — почистити зуби в струмку, — додає господар. — Тоді й спало на думку, що такий відпочинок можна організовувати у нас.

Хатину із садом на 2 га землі Рішки купили за $3 тис. Сім років робили в будинку ремонт. Зараз там є вітальня, дві спальні, кухня та ванна кімната.

— Підвели воду, криниця згори, тому напір води у хаті суперовий. У будинку зробили душ та туалет, — продовжує Іван. — У вітальні збудували камін.

Одночасно в "Гуцульській хаті" можуть відпочивати 8–10 людей. Оренда усього будинку коштує 450 грн за добу. З людини по 70–75 грн.

— У нас почали замовляти хату після того, як ми розмістили в Інтернеті оголошення про відпочинок. Першими приїхали артисти з вокального квартету "Гетьман", — згадує Іван. — Потім французи, німці, росіяни.

Одночасно в "Гуцульській хаті" можуть відпочивати 8–10 людей

У лісовій хатині гості зазвичай готують для себе самі. Однак господарі пропонують і свої страви.

— Сніданків та обідів щодня не носитимеш, — каже Світлана. — Тому нам допомагає жінка, яка мешкає ближче до "Гуцульської хати". Гості замовляють національні страви — мамалигу, кнедлики, сирники. Денне меню обійдеться у 45 гривень.

Біля хатини господарі збудували сінник. Улітку під дашком на свіжому сіні зголошуються ночувати майже всі гості оселі. Неподалік ставок. Господарі запустили туди рибу, аби відвідувачі могли порибалити.

Відпочивальникам, які зупиняються у "Гуцульській хаті", господарі пропонують різні розваги. До будинку селяни приводять коней — можна покататися, запрошують музик з українськими національними інструментами.

— Ми вперше на Закарпатті, зупинилися на три дні, — розповідає 25-річна львів"янка Оксана Батіг. — Хочемо поїхати у Долину нарцисів та до Синевирського озера. З Драгово усюди можна добратися маршрутками. У лісовій хатині плануємо відпочити ще раз наприкінці літа, тоді зупинимося на тиждень. Господарі твердять, що гриби ростуть одразу в саду. І до чабанів на полонини обіцяли завести.

Особливо Оксані та Вадиму Батогам сподобалися страви, які готувала Світлана Рішко.

— Cьогодні на сніданок нам подали налисники із сиром та родзинками під солодкими вершками, варені яйця, хліб із маслом, чай та каву, — каже Оксана. — На обід був червоний борщ, картопля з м"ясом та салати. А на вечерю обіцяли мамалигу із сиром та шоколадний торт.

Рішко планує обладнати у селі ще дві хати для туристів. Одну назве "Тіні забутих предків", а другу — "Казанова".




Оселю прикрашають дубові колеса

Торік Рішки завершили будівництво ще однієї хатини для гостей. Її побудували по сусідству зі своєю. Оселю назвали "У колесаря". На стінах Іван повісив старі дубові колеса, зроблені його дідом. У будинку є вітальня з каміном, дві спальні, кухня та ванна кімната. Доба з харчуванням обходиться у 120 грн із людини. Оселі Рішків єдині в селі, де можна зупинитись у Драгово.

Як доїхати

Спочатку поїздом чи автобусом треба доїхати до Мукачевого або Хуста. Іван Вішко на автомобілі зустрічає гостей на вокзалі. Можна зупинитися в його оселі "У колесаря" у Драгово або поїхати до лісової "Гуцульської хати".

Зараз ви читаєте новину «На Закарпатті пропонують відпочинок у хаті посеред лісу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі