вівторок, 26 лютого 2008 14:25

Екскурсовод Микола Григорич за дві години розповідає історію Києва

"Шановні кияни та гості міста! Запрошуємо на двогодинну екскурсію Києвом. Протягом подорожі ви зможете дізнатися про минувшину і сучасність міста", — лунає з гучномовця на  площі біля Центрального залізничного вокзалу столиці.

Підходжу до каси турбюро "Краєвид", що біля "МакДональдзу". Купую квиток на рейс о 12.30.

— Сідайте он у той "бусик", — показує ліворуч касирка. — За 10 хвилин поїдете. — Рейси організовуємо залежно від замовлень. Іноді автобуси від"їжджають кожних 15 хвилин, а буває, що й раз на півтори години. Інколи беремо великий "ікарус".

Мікроавтобус розраховано на 15 осіб. Усередині вже розмістилися львів"янка та росіянка з Астрахані. За хвилину до відправлення сідає група підлітків із Німеччини та Італії. Їхні наплічники водій складає у багажне відділення.

Від вокзалу їдемо вулицею Комінтерну в напрямку парку Шевченка.

Екскурсовод Микола Григорич, 50 років, історик за освітою. У мікрофон розповідає про Київський вокзал. Говорить російською — іноземці не розуміють української. Туристи крутять головами, намагаючись побачили, де стоїть  Володимирський собор із розписами Врубеля, а де — червоний корпус університету Шевченка.

— За іронією долі, саме на цьому місці колись стояв пам"ятник Миколі І, за наказом якого Шевченка арештували й на 10 років забрали в солдати за участь у Кирило-Мефодіївському братстві, — каже Микола Григорич, коли проїжджаємо неподалік пам"ятника Кобзареві. Потім розповідає про музеї та пам"ятники, на які можна подивитися у Києві. Він пересипає фактами минувшини і сучасності міста так, що за дві години переказує історію від часів Київської Русі.

Від червоного корпусу університету їдемо до Золотих воріт. Підлітки фотографують вулиці через вікно.

— Ліворуч — Оперний театр, збудований 1901 року у стилі французького ренесансу. Тут давали концерти Шаляпін, Марія Крушельницька, Карузо, Паваротті. У присутності Миколи ІІ тут убили Столипіна. А трохи лівіше дім, де живе боксер Володимир Кличко.

Трохи лівіше дім, де живе боксер Володимир Кличко

По вулиці Володимирській їдемо у напрямку Софійської площі. Проїжджаємо повз дім чеського письменника Ярослава Гашека. Біля Софії Київської зупиняємося. Екскурсанти фотографують пам"ятники архітектури.

— Ахтунг, ахтунг, від"їжджаємо! — гукає Григорич іноземцям. Мотор автобуса реве. — Праворуч, на п"ятому поверсі за тонованим склом, квартира Ющенка. Це його приватна власність як державного діяча.

— Йа, Ющенко, презідент Україна, — цокають язиками школярі. Автобус рухається до майдану Незалежності. Потім від Європейської площі на Поштову. Угорі видніється Андріївська церква. Екскурсовод просить зупинити біля Києво-Могилянської академії навпроти Будинку Контрактів. Розповідає історію церкви та біографію Миколи Булгакова, який жив на Андріївському узвозі, 13.

Далі їдемо до жіночого Фролівського монастиря. Поруч розташована перша аптека Києва. Її заснували німецькі фармацевти. Заходимо на територію монастиря, де б"є святе джерело. Екскурсанти і парафіяни п"ють воду, умиваються.

Набережно-Хрещатицькою їдемо повз парк "Аскольдова могила", на площу Слави до Лаври.

— У печерах Лаври постійна температура плюс 10–12 градусів. Глибина — 20 метрів. Не все зрозуміло? Ніхт ферштейн? — перепитує екскурсовод школярів, які гомонять, уздрівши золоті куполи церков. — Лавра — це титул, який присвоюють тільки чоловічим монастирям, — пояснює він.

Від Лаври повертаємося на майдан Незалежності. Іноземці залишаються в центрі обідати. Ми ж їдемо на Вокзальну площу.

— Обов"язково мусимо вкластися у дві години, запізнитися можна лише на п"ять хвилин, — каже Микола Григорич. — Коли на дорогах затори, автобус перетворюється на літак.

Екскурсія містом коштує 30 грн.

Богослужіння у Софії Київській проводять раз на рік

— Софія Київська збудована у ІХ столітті у стилі українського бароко, — розповідає екскурсовод турбюро "Краєвид" Микола Григорич. — Це єдиний собор, який зберігся до наших днів без змін та руйнувань. Храм збудовано на честь перемоги православ"я над язичеством. Фрески та мозаїка у ньому створені в ХІ столітті. Така ж Софія стоїть у Стамбулі, колишньому Константинополі.
Храм має 13 бань, які символізують Ісуса Христа та 12 апостолів. 70-метрову заввишки дзвіницю Софії 300 років тому збудував гетьман Іван Мазепа.
— Софія має статус найвищого храму держави, — каже екскурсовод. — Богослужіння у ньому проводять раз на рік, 24 серпня, у присутності президента.
До списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Софію Київську внесли 1990 року.

Зараз ви читаєте новину «Екскурсовод Микола Григорич за дві години розповідає історію Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі