вівторок, 15 липня 2008 16:47

Екскурсія Санкт-Петербургом закінчується біля крейсера "Аврора"

Автор: фото з мережі Інтернет
  Туристів після нічної екскурсії Санкт-Петербургом обов’язково ведуть до крейсера ”Аврора” на Петровській набережній. Корабель спустили на воду 108 років тому, хрещення боєм відбулося під час Цусімської битви 1905-го. 52 роки тому на судні відкрили музей.
Туристів після нічної екскурсії Санкт-Петербургом обов’язково ведуть до крейсера ”Аврора” на Петровській набережній. Корабель спустили на воду 108 років тому, хрещення боєм відбулося під час Цусімської битви 1905-го. 52 роки тому на судні відкрили музей.

"Ідея поїхати до Санкт-Петербурга виникла спонтанно, тому до турфірм не зверталися, — розповідає студентка 23-річна Ганна Денисенко. — Мали кілька вільних днів до відкриття Московського кінофестивалю — основної мети поїздки до Росії".

Єдиний потяг зі столиці України до Санкт-Петербурга відходить із київського вокзалу о 9.35. Квитки в плацкартний вагон коштують 302 грн, у купе — 515 грн. Годинник на годину вперед переводять після станції Невель — першої зупинки поїзда в Росії.

Вартість проїзду в метро та тролейбусі Санкт-Петербурга приблизно 3,5 грн.

Вхід до Казанського кафедрального собору безкоштовний. За наказом імператора Павла І храм побудували на зразок собору Святого Петра у Ватикані. Казанський став пам"ятником перемоги Росії у Вітчизняній війні 1812 року. Тут похований фельдмаршал Михайло Кутузов. "Казань" — культове місце для неформальної молоді колишнього СРСР. Кілька років вхід на східці колонади собору закритий. Триває реставрація. 96 колон молодь обписала назвами рок-груп, у багатьох місцях відбили шматки мармуру на пам"ять.

Найбільший православний храм Санкт-Петербурга — Ісакієвський собор. Під час Другої світової це була єдина незамаскована будівля в місті. У нього знесли багато історичних цінностей. Німці собор не бомбардували, він слугував їм для наводки артилерійського вогню. Піднявшись на дах, можна милуватись Санкт-Петербургом із висоти пташиного польоту. Вхід до храму для громадян Росії коштує 30 грн.

До музею Ермітаж, розташованому в Зимовому палаці на березі Неви, за вхідний квиток іноземці платять 70 грн. Росіяни віддають 20.

— Розглядати експозиції Ермітажу можна цілий день, — згадує українська туристка.

— Ми вибрали для себе зали з мистецтвом Давнього світу й Західної Європи. Шкода, забули взяти на вході безкоштовний путівник. Але працівники Ермітажу доволі привітні — завжди покажуть потрібний напрямок, якщо ви заблукали. Часто закривають очі на те, що ви фотографуєте без дозволу. Особливо вразили картини "Мадонна Літта" й "Мадонна Бенуа" італійця Леонардо да Вінчі й зал із полотнами голландського художника Рембранта.

Вхід до Російського музею для місцевих коштує 30 грн, до музею Кунсткамера 20, до океанаріуму від 70 до 110 грн.

У центрі міста найдешевше поїсти в піцерії. Це обійдеться в 40 грн.

У багатьох місцях відбили шматки мармуру на пам"ять

— Коли купуєш традиційні вуличні перекуски — хот-доґ чи шаурму, дивує, що туди кладуть не свіжі овочі, як у Києві, а мариновані. У кафе я попросила салат із буряків. Мене не зрозуміли. Коли показала пальцем, мені нагадали, що російською буряк — свєкла, — усміхається Ганна.

— Я запитала, скільки коштує пончик. На що петербурзька продавчиня гордо відповіла: "Это в Москве пончики, у нас это называется пышка".

Поблизу Московського вокзалу поряд із Невським проспектом за 280 грн можна купити два квитки на нічну екскурсію містом. Більшість туристів так вирішує проблему ночівлі в Санкт-Петербурзі. Приблизно стільки ж коштує номер у хостелі, але для іноземців й на період білих ночей вартість нічлігу підвищується удвічі. Через близькість до полярного кола в Петербурзі з 11 червня по 2 липня сонце не заходить.

Автобус вирушає на екскурсію о 22.30. Автомобілів на нічних вулицях майже немає. Екскурсія триває 7 год. із годинною прогулянкою теплоходом. Корабель зупиняється на кілька хвилин під розвідним Дворцовим мостом у момент підняття крил його центрального прольоту. Усього в Санкт-Петербурзі 342 мости, із них 13 розвідних через Неву.

Закінчується екскурсія біля крейсера "Аврора", сигнал із якого дав початок Жовтневій революції 1917 року. Про корабель у петербуржців існує анекдот: "Крейсер "Аврора" найсильніша зброя в історії — один постріл, а розрухи на 74 роки". Нині крейсер із 108-річною історією не на ходу. На воді тримається за допомогою повітряної подушки.

Зараз ви читаєте новину «Екскурсія Санкт-Петербургом закінчується біля крейсера "Аврора"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі