середа, 24 жовтня 2007 17:43

Бажання здійснюються у дендропарку "Софіївка"

"Що в особливих місцях бажання здійснюються, я переконалася у 12 років", — починає колишня жителька Умані на Черкащині Інна Маркова, 22 роки.

— У дитячому таборі "Артек" я до нестями закохалася у вожатого Сашка. Повернулася додому, відразу написала йому листа.

На відповідь не сподівалася. Вожатому на той час було 26 років. Із подругами пішла прогулятися у дендропарк "Софіївка". Якщо там доторкнутися до бронзової фігурки Амура, він здійснить бажання, запевняли дівчину. Інна пошепки щиро попросила: "Амурчику, зроби так, щоб Саша мені відповів".

— Відповідь прийшла за два тижні! — сміється Інна. — Я була впевнена, що допоміг мені саме Амур. Ходила подякувати йому.

— Навпроти Амурчика є водоспад, — продовжує дівчина. — За стіною води є грот, туди можна зайти. Усередині здається, ніби вода оточує звідусіль. Довжина коридору близько 6 метрів. Є повір"я: якщо пробігти крізь галерею й на тебе не впаде жодної краплі, бажання справдиться.

Є в "Софіївці" і грот Феміди. У ньому на мідній табличці польською мовою вигравіювано "Хто зайшов сюди нещасним, хай вийде щасливим, а хто щасливим, хай буде ще щасливішим". Грот підтримує величезна колона. Її треба тричі обійти з заплющеними очима й загадати бажання. На Донеччині молодята їздять до залізного пам"ятника двом лелекам заввишки 6 м біля селища Дружківка.

— Загадують, щоб народжувалися здорові діти, — каже киянка Олександра, 26 років. — Для цього хлопець має підняти дівчину, а вона — пов"язати стрічку на лелечу ніжку. З Донецька туди півтори години їзди.

У Харкові навпроти оперного театру є фонтан "Дзеркальний струмінь".

— Харків"яни вірять, що для здійснення бажання туди треба кинути монетку, — каже харків"янин Владислав, 20 років. — У парку Шевченка, за Оперою, є ступінчатий фонтан. У нього теж кидають монетки на щастя.

До Тещиного мосту приїздять молодята

Херсонці хваляться фонтаном-кулею, що на набережній біля готелю "Фрегат". Називають його "шаром".

— Студенти приходять сюди, щоб "на шару" скласти сесію, — розповідає Андрій Май, 31 рік. — Молодята — загадати, щоб подружнє життя було прозорим, як вода, та оминало гострі кути.

На вул. Дерибасівській в Одесі є пам"ятник стільцю — на згадку про роман Ільфа і Петрова "12 стільців".

— На ньому треба посидіти і п"ятою точкою відчути, чи заховано там скарб, — сміється одеситка Анастасія Шевельова, 24 роки. — Після цього в дім має прийти достаток.

До Тещиного мосту, що на одеському Приморському бульварі, приїздять молодята. Наречена має причепити на поручень невеликий замочок, а ключ викинути, щоб зачинити дім для негараздів.

— У центрі Полтави, неподалік музею Котляревського, є біла альтанка-"підкова", — каже Ольга Коваленко, 23 роки. — Тримається на семи колонах. Зверху — дах. На піддашку написано "Де згода в сімействі, де мир і тишина, щасливі там люди, блаженна сторона".

Молоді подружжя оплітають колони стрічками. Вірять, це зміцнить їхню сім"ю.

— У Золочівському замку на Львівщині є великий камінь, — розповідає львів"янка Уляна Мороз, 25 років. — На ньому висічені слова невідомою мовою. Угорі — переплетені, як дві обручки, терновий і маковий вінки. У середині є дірка. Можна загадати матеріальне бажання, крутнувши  пальцем у бік тернового вінка. Для покращення сердечних справ — у бік макового вінка.

Усе здійсниться, запевнюють жителі Золочева. У центральному дворі замку "Паланок" у Мукачевому Закарпатської області стоїть бронзовий пам"ятник Федору Коріатовичу, ліва рука якого опущена додолу.

— Бажання справдиться, якщо потриматися за вказівний палець, — розповідає жителька Мукачевого Наталка Тарасова, 26 років. — Він уже золотавого кольору, бо бажань у людей багатенько. Решта скульптури — сірувато-зелена.

Два бажання колишньої уманчанки Інни Маркової таки здійснилися. Після випускних іспитів її клас пішов у "Софіївку" фотографуватися. На площі Зборів дівчина, ставши спиною до фонтану, загадала того ж літа вступити до університету.

— Кинула у фонтан монетку й поцілила! — сміється Маркова.

Цієї весни вона закінчила університет. Про лист — відповідь вожатого Сашка — пам"ятає й досі.

Зараз ви читаєте новину «Бажання здійснюються у дендропарку "Софіївка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі